Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

Create an account

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Name *
Username *
Password *
Verify password *
Email *
Verify email *
Captcha *
 

Od Nove godine i nova cijena cigareta; visina akcize se učetvorostručila (VIDEO)

Ako ne zbog najavljenog zakona koji zabranjuje pušenje na javnim mjestima, mnogi bi cigarete mogli da ostave nakon Nove godine, kad ponovo poskpljuju.

Od Nove godine i nova cijena cigareta. Za pakovanje cigareta građani će izdvajati od 10 do 30 pfeniga više.

Po broju pušača BiH je na prvom mjesto u regionu. Upravo po osnovu akciza, za deset mjeseci prikupljeno je 705,5 miliona maraka ili 22 miliona više nego lani.

U 2010. godini fiksna akciza iznosila je 30 pfeniga po paklici. Do ove godine, visina akcize se učetvorostručila, pa je u 2017. dostigla 1,35 KM.

Od početka povećanja akciza na duvan, prihodi su povećani sa 450 miliona maraka na više od 800 miliona. U skladu sa Zakonom o akcizama u BiH, koji se primjenjuje od 2009, Uprava za indirektno oporezivanje na kraju svake godine utvrđuje fiksne i minimalne akcize na cigarete za narednu godinu, zbog usklađivanja sa Evropskom unijom. Tako BiH izbjegava situaciju da odjednom poveća poreska opterećenja.

"Kada je u pitanju 2018. godina, po paklici cigareta plaćaju se dvije akcize i to proporcionalna od 42 odsto maloprodajne cijene i fiksna od 1,50 KM po paklici. Minimalna akciza koja se mora plaćati u narednoj godini je 2,60 km“, istakao je Ratko Kovačević, portparol Uprave za indirektno oporezivanje BiH.

Problem je što sa poskupljenjem cigareta cvjeta i crno tržište. Samo u ovoj godini, oduzeto je više od 25.000 paklica cigareta i dvije i po tone duvana.

Izvor: RTRS

   

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Teslić danas.


Banjalučka berza