Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

Create an account

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Name *
Username *
Password *
Verify password *
Email *
Verify email *
Captcha *
 

Otkrivamo šta ćemo sve dobiti od većih akciza

Povećanjem akciza Srpska dobija dodatnih 95 miliona maraka poručuje predsjednica Vlade.

Konačno smo odblokirali pare koje je dugo kočio Savez za promjene smatra Željka Cvijanović, dok joj opozicija danas uzvraća drvljem i kamenjem.

Sve će da poskupi a Vlada će pare potrošiti na krpljenje budžetskih rupa sumnjaju u SDS-u. Premijerka demantuje i tvrdi da nam slijedi novi investicioni ciklus i da će pare otići preduzećima “Putevi” i “Autoputevi”. Iako jedno ima račun posebnih namjena, a drugo nema, premijerka ne otkriva ko će koliko dobiti.

“E baš neću sad da vam kažem, ima procjena, sad sam vam rekla koliko je to ukupno, znači značajna su sredstva u pitanju. Ono što je posebno važno uz izgradnju autoputeva koji već teku,imaju neku svoju dinamiku, da će to biti sada olakšano i da će omogućiti jedan ogroman investicioni ciklus kada je u pitanju izgradnja svih drugih puteva”, rekla je Željka Cvijanović, predsjednik Vlade RS.

“Iz džepova privrednika i građana u Republici Srpskoj možemo govoriti da će biti dodatno izvučeno stotinu miliona maraka.To je poražavajući podatak za Srpsku demokratsku stranku.

Smatramo da ima rezervi da se pospješi izgradnja autoputeva a da se istovremeno ne zadire u džepove privrednika i građana”, kaže Zoran Latinović, član Glavnog odbora SDS-a.

Dok u SDS-u tvrde da će Vlada novac potrošiti na krpljenje rupa u budžetu u NDP-u se plaše drugog scenarija. Tvrde da će pare od akciza otići na predizbornu kampanju.

“Više je nego jasno da će doći do jednog transfera novca u politićke partije, u džepove pojedinaca i da će se sa tim novcem provoditi sledeća kampanja”, rekao je Momčilo Novaković, poslanik NDP-a u Predstavničkom domu PS BiH.

vlcsnap-2017-12-18-19h25m49s129

Već ove sedmice zakon o akcizama trebalo bi da bude objavljen u službenom glasniku a naredne stupa na snagu. Gorivo poskupljuje 15 feninga zbog novih putarina, plus još tri feninga za PDV. Stučnjaci iz Uprave za indirektno oporezivanje upozoravaju da su zbog dugotrajne rasprave o zakonu proteklih mjeseci primjetili gomilanje zaliha. Naplatili su oko pet odsto više prihoda a kad se uvedu akcize strahuju od pada potrošnje. Uradili su zasad jedinu ozbiljnu analizu efekata povećanja akciza i plaše se da bi milioni mogli da nestanu na crnom tržištu.

“Izmjene Zakona o akcizama, koje se nalaze u proceduri, pojačaće nelegalnu supstituciju dizela lož-uljem.R ast cijena na svjetskom tržištu nafte, koji će imati reperkusije na maloprodajne cijene derivata, stvara dodatni pdsticaj za supstituciju dizela. Sve to će dovesti do većeg izbjegavanja plaćanja poreza, što će umanjiti očekivane prihode od putarine”, upozoravaju u Odjeljenju za makroekonomsku analizu Uprave za indirektno oporezivanje.

Pored lož ulja stručnjaci strahuju da bi mogla da procvjeta i prodaja lažnog goriva. U više navrata otkrili su da se na pumpama toči gorivo pomiješano sa baznim uljima i razređivačima boja i lakova pa bi, uzpozoravaju, crno tržište moglo dodatno da procvjeta.

Izvor: ATV

   

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Teslić danas.


Banjalučka berza