Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

Create an account

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Name *
Username *
Password *
Verify password *
Email *
Verify email *
Captcha *
 

Za pola godine akcije Željeznica RS pale 77 odsto

Za samo šest mjeseci akcije Željeznica RS na Banjalučkoj berzi pale su za vrtoglavih 77  odsto.

Sa 230 maraka cijena je pala na 52 a pojedini akcionari sumnjaju da su uzrok špekulacije koje podsjećaju na slučaj Medicinske elektronike. Komisija za hartije od vrijednosti već istražuje šta se dešava jer neko iz dana u dan cijenu obara trgujući sa jednom ili dvije akcije. Zato je

Radinko Malešević iz Banjaluke od novembra je izgubio 86 hiljada maraka a ništa  bolje od njega nije prošao ni Tomo Pančić iz Doboja koji umjesto za 12  svoj udio može da proda za samo dvije hiljade maraka.

“Oni sada prave završni čin  konačno da nas istisnu.Mi to nećemo dozvoliti,  angažovali smo advokata”, rekao je Pančić.

“Mi se nadamo da u sudu ima časnih i poštenih sudija koji će donieti odluku u našu korist i na korektan nas način isplatiti, a samim ti poslaće budućim investitorima poruku da je ovdje sigurno podneblje za ulaganje.Kakvo je trgovanje kad vi prodajete jednu akciju jednu kupujete ima li to igdje?”, pita Malešević.

Dok akcionari spremaju još jednu prijavu tužilaštvu u Komisiji za hartije od vrijednosti primili su nekoliko prijava i pokrenuli istragu. Akcije su u konstantnom padau pa provjeravaju svaku transakciju i to je sve što mogu da otkriju u ovom trenutku. Borkeri se ne čude i što akcije Željeznica padaju  jer preduzeće loše posluje  ali  ovdje se, kažu, radi se o nesvakidašnjoj situaciji.

Neko  je za manje od četiri hiljade maraka prometa, oborio vrijednost Željeznica za 77 odsto.

“To su jako mala trgovanja sa jednom – dvije akcije i sa 100,200,300 maraka neko spusti cijenu za 20 odsto jer se Željeznice nalaze na službenom berzanskom tržištu gdje fluktuacija cijene tokom dana nije moguća za više od 20 odsto”, izjavio je Boris Majstorović, direktor brokerske kuće “Eurobroker”.

Dvadeset po dvadeset- akcije su za manje od pola godine izgubile vrijednost a ovaj astronomski pad vrijednosti dolazi u trenutku kada se očekuje vlasničko restrukturisanje, prilikom kojeg  bi Vlada trebala da otkupi oko 19 odsto udjela malih akcionara. Od njih 1500 svega desetak prati šta se dešava i redovno dolazi na skupštinu akcionara.

Izvor: ATV

   

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Teslić danas.


Banjalučka berza