Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

Create an account

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Name *
Username *
Password *
Verify password *
Email *
Verify email *
Captcha *
 

Pošiljke vrijednosti do 300 KM oslobođene dažbina

Odluka o povećanju vrijednosnog praga oslobađanja od dažbina za pošiljke iz inozemstva vrijednosti do 300 konvertibilnih maraka stupila je na snagu u srijedu, 25. aprila.

Službenom listu Bosne i Hercegovine izdatom 17. aprila objavljena je Odluka o uvjetima i postupku ostvarivanja prava na oslobađanje od plaćanja uvoznih i izvoznih dažbina, a kojom je određeno povećanje cjenovnog praga za oslobađanje dažbina za pošiljkem, piše Klix.

Od plaćanja uvoznih dažbina oslobođena je roba zanemarive vrijednosti sadržana u pošiljci poslanoj direktno iz druge države primaocu u Bosni i Hercegovini. Roba zanemarive vrijednosti je ona čija je cijena najviše 300 KM. Do juče ona je bila 50 KM.

S druge strane oslobađaju se od plaćanja uvoznih dažbina paketi do vrijednosti od 90 KM ukoliko fizička lica iz BiH iste dobijaju od fizičkih lica iz inostranstva bez bilo kakvog plaćanja.

Takođe, novom odlukom podignut je prag oslobađanja od plaćanja robe koju osoba nosi sa sobom u Bosnu i Hercegovinu.

Naime, od plaćanja uvoznih dažbina oslobođen je lični prtljag putnika te roba nekomercijalnog karaktera u ličnom prtljagu koju putnici unose sa sobom iz druge države. Vrijednosna granica robe nekomercijalnog karaktera je sada povećana sa 200 na prag od 600 KM po putniku i danu ulaska u BiH.

Izvor: Mondo

   

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Teslić danas.


    Banjalučka berza