Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

Create an account

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Name *
Username *
Password *
Verify password *
Email *
Verify email *
Captcha *
 

BiH na oružju i vojnoj opremi obrnula pola milijarde evra

Vrijednost spoljnotrgovinskog prometa oružja, vojne opreme i robe posebne namjene u 2016. godini, prema izdatim ispravama, iznosila je 477.651.732 evra i povećana je za 85,4 odsto u odnosu na 2015. godinu, navodi se u izvještaju kojeg je juče usvojio Savjet minstara BiH.

Iz Savjeta ministara saopšteno je da je na jučerašnjoj sjednici na prijedlog Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH usvojen Izvještaj o izdatim ispravama i odbijenim zahtjevima za izdavanje isprava za spoljnotrgovinski promet oružja, vojne opreme i robe posebne namjene za 2016. godinu.

Usvojen je i Izvještaj o realizaciji izdatih isprava za spoljnotrgovinski promet oružja, vojne opreme i roba posebne namjene za 2016. godinu.

Vrijednost izvoza robe sa Zajedničke liste oružja i vojne opreme prema izdatim dozvolama za izvoz u izvještajnom periodu, a na osnovu profaktura, iznosila je 305.025.719 evra, dok je vrijednost uvoza iznosila 38.113.123 evra.

Izdata je 201 dozvola za izvoz u 50 zemalja svijeta i 117 dozvola za uvoz iz 30 zemalja svijeta, a odbijena su tri zahtjeva za izdavanje dozvola za izvoz oružja i vojne opreme u ukupnoj vrijednosti 351.566 evra te jedan zahtjev za uvoz oružja i vojne opreme u vrijednosti 102.903 evra zbog neispunjene procedure propisane zakonom.

Savjet ministara je juče prihvatio Izjavu podrške digitalnoj agendi za zapadni Balkan, koju će Ministarstvo komunikacija i transporta dostaviti Predsjedništvu BiH, a za potpisnika je predložen predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović.

Izjavu bi trebalo da potpišu predstavnici Albanije, BiH, Makedonije, Crne Gore, Srbije i samoproglašenog Kosova u Sofiji u četvrtak, 17. maja.

Potpisnici se ovom izjavom obavezuju da rade na rješavanju pitanja poput smanjenja troškova rominga, razvoja e-vlade, e-nabavke, e-zdravstva i drugih pitanja značajnih za građane regiona.

Savjet ministara upoznao se o Informaciji o godišnjem paketu proširenja Evropske komisije iz aprila, koji uključuje sedam zasebnih izvještaja u kojima je procijenjeno sprovođenje politike proširenja EU u zemljama regiona.

U Informaciji Direkcije za evropske integracije Savjeta ministara navodi se, između ostalog, da je Evropska komisija pripremila “privremeni izvještaj” o BiH jer je u toku postupak izrade mišljenja o zahtjevu za članstvo BiH u EU.

Savjet ministara potvrdio je interes za učešće BiH u programu EU “Pravosuđe”.

Taj program je usmjeren na dalji razvoj evropskog područja pravde, koji se zasniva na uzajamnom priznavanju i povjerenju država članica razvijanjem pravosudne saradnje u građanskopravnim i krivičnopravnim pitanjima, a podržava i djelovanje EU na području suzbijanja upotrebe i prometa drogama.

Ukupan budžet za sprovođenje Programa u periodu 2014-2020. godine iznosi 377,6 miliona evra.

(Srna, ATV)

   

Izneseni komentari su privatno mišljenje autora i ne odražavaju stavove redakcije Teslić danas.

Banjalučka berza