Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

Create an account

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Name *
Username *
Password *
Verify password *
Email *
Verify email *
Captcha *
 

Uskoro izvoz hrane iz BiH u Kinu

BiH bi uskoro trebala da dobije dozvolu za izvoz hrane na veliko kinesko tržište, kao i značajno povećanje ulaganja kineskih firmi, najavio Kineski premijer Li Kećang.

Kineski premijer Li Kećang je tokom sastanka sa ministrom spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara u tehničkom mandatu Mirkom Šarovićem u Dubrovniku najavio da se može očekivati da BiH uskoro dobije dozvolu za izvoz hrane na veliko kinesko tržište, kao i značajno povećanje ulaganja kineskih firmi.

Kineski premijer je naglasio značaj globalne i fer trgovine, bez protekcionizma, saopšteno je iz Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara u tehničkom mandatu. 

Šarović je danas u Dubrovniku, u okviru Osmog samita Kine i 16 zemalja centralne i istočne Evrope, razgovarao sa delegacijom kineske kompanije "Čajna gežuba enerdži" o ključnim infrastrukturnim i energetskim projektima. 

Sa delegacijom ove kompanije, jednom od vodećih u svjetu za izgradnju energetskih objekata, razmijenjeni su stavovi o preostalim koracima za realizaciju projekta blok sedam Termoelektrane u Tuzli. 

Kineska strana izrazila je interesovanje i za druge infrastrukturne projekte u Republici Srpskoj i Federaciji BiH, posebno za dionice Koridora "Pet ce". 

U okviru saradnje "16 plus jedan", Kina je do sada u 16 zemalja uložila oko 29 milijardi evra, a, kako je najavljeno, slijedi novi i značajniji zamah u investiranju u sve zemlje obuhvaćene ovim sporazumom.

Izvor: Mondo

   

Izneseni komentari su privatno mišljenje autora i ne odražavaju stavove redakcije Teslić danas.

Banjalučka berza