Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

Create an account

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Name *
Username *
Password *
Verify password *
Email *
Verify email *
Captcha *
 

Azri Bašić potvrđena kazna 14 godina zatvora za ratne zločine

SARAJEVO - Apelaciono odjeljenja Državnog suda potvrdilo je prvostepenu presudu Azri Bašić, bivšoj pripadnici Hrvatskog vijeća obrane (HVO), kojom je osuđena na 14 godina zatvora za zločine protiv civila i ratnih zarobljenika počinjene 1992. na području Dervente.

Žalba braniteljice optužene Azre Bašić izjavljena protiv presude Suda BiH odbijena je kao neosnovana, čime je presuda postala pravosnažna, javlja BIRN BiH. 

Odbrana je tražila oslobađajuću presudu za optuženu, dok je Tužilaštvo BiH tražilo da Apelaciono vijeće odbije žalbu odbrane.

Bašić je proglašena krivom da je od 26. aprila do maja 1992. u prostorijama Doma Jugoslavenske narodne armine (JNA) i na području sela Polje u opštini Derventa, sama i s drugim vojnicima, učestvovala u ubistvu, mučenju i nečovječnom postupanju prema civilima srpske nacionalnosti.

Prvostepeno vijeće je na osnovu iskaza saslušanih svjedoka, od kojih su neki prepoznali optuženu i jasno rekli da je ubila Blagoju Đuraša, zaključilo da je Bašić van razumne sumnje kriva i da je “bila jedina ženska osoba u Domu JNA”.

Na temelju iskaza saslušanih svjedoka, prvostepeno Vijeće je takođe utvrdilo da je optužena naredila zatvorenim civilima da se skinu goli do pojasa i izuju bosi, da pojedu jugoslavenski novac, da bosi hodaju po staklu, te ih lično tjerala da s tijela Đuraša ližu krv.

Prema presudi, Bašić je proglašena krivom da je 2. maja 1992. godine u selu Polje nanosila snažnu fizičku i psihičku bol Bori i Petru Markoviću.

Izvor: Nezavisne

   

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Teslić danas.


    Info Najčitanije