Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

Create an account

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Name *
Username *
Password *
Verify password *
Email *
Verify email *
Captcha *
 

U utorak će biti poznat iznos najniže plate u Srpskoj (VIDEO)

Potvrđeno je - najniža plata u Republici Srpskoj od Nove godine biće veća. Koliko, javnost će znati u utorak, 26. decembra, a predsjednica Ekonomsko-socijalnog savjeta Srpske, Ranka Mišić, istakla je da su, kada je riječ o iznosu moguća i iznenađenja. Ova, novogodišnja čestitka radnicima na minimalcu dolazi nakon svečane sjednice Savjeta povodom 20 godina rada.

Predsjednik Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović rekla je da će u utorak, 26. decembra, biti poznat iznos najniže plate u Srpskoj, koja trenuto iznosi 395 KM.

Cvijanovićeva je rekla da bi najniža plata i od 500 KM bila sramotno mala, ali radi očuvanja postojećih radnih mjesta, stvaranja baze za otvaranje novih i sve drugo što se planira, socijalni partneri moraju biti realni i odgovorni da ne bi bio ugrožen cjelokupni sistem.

"Na taj način smo se odnosili i kada je bila riječ o penzionerima. Radili smo na postepenom i kontinuiranom povećanju penzija u dogovoru sa penzionerima, na način da se ne dozvoli nikome da to pokvari. Tako se treba ponašati i u svakoj drugoj oblasti. U međuvremenu, svi treba da sazrimo i razumijemo šta će neke stvari prouzrokovati kratkoročno i dugoročno", pojasnila je Cvijanovićeva novinarima u Banjaluci.

Ona smatra da se ne mogu odjednom ispraviti sve nepravilnosti, ali se mora ispraviti nepravda prema prosvjetnim radnicima, iako se to ne može odjednom uraditi.

"Rekli smo da ćemo to postepeno raditi i naš cilj je da se to riješi", poručila je Cvijanovićeva.

Prema njenim riječima, niko nije zadovaljan finansijskim stanjem i nivoom plata i svi smatraju da to treba biti bolje, zbog čega se socijalni partneri i sastaju i na sedmičnom nivou.

"Sigurni smo da smo napravili dobar plan mjera koje ćemo raditi u narednom trogodišnjem periodu, da zajedno otklanjamo devijacije, sa samo jednom idejom da se u Republici Srpskoj bolje živi, lakše posluje i da možemo svi izvršavati svoje obaveze", poručila je Cvijanovićeva.

Ona je naglasila da pri tome ni u jednom trenutku iz vida nisu izgubljeni nezaposleni kojima treba dati šansu da se zaposle.

Predsjednik Ekonomsko-socijalnog savjeta Ranka Mišić naglasila je da će najniža plata biti povećana u odnosu na 395 KM koliko sada iznosi, a 26. decembra znaće se da li će iznositi 418 KM, koliko iznosi 50 odsto prosječne plate, 415 KM ili 410 KM, te da li je potpisan opšti kolektivni ugovor.

Ona je rekla da su moguća iznenađenja.

"Važno je da najniža plata bude povećana što je moguće više", poručila je Mišićeva, koja je i predsjednik Saveza sindikata Srpske.

Predsjednik Unije udruženja poslodavac Republike Srpske Dragutin Škrebić smatra da najniža plata ne bi trebalo da bude veliki teret dogovora Vlade, poslodavaca i sindikata, jer se ona dogovara u odnosu na prosječnu platu.

"Unija ima stavove kada je riječ o opštem kolektivnom ugovoru i spremna je da dođe do finalnog dogovora i da se on potpiše. Svako mora naučiti napraviti korak nazad i da napravi kopromis da bismo došli do zajedničkog rješenja", poručio je Škrebić.

Izvor: RTRS

   

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Teslić danas.