Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

Create an account

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Name *
Username *
Password *
Verify password *
Email *
Verify email *
Captcha *
 

Vjernici širom Srpske i regiona proslavili Pravoslavnu 2018. (VIDEO/FOTO)

Srpska, Ruska, Gruzijska pravoslavna crkva, Sveta Gora i Јerusalimska patrijaršija, koje poštuju julijanski kalendar, proslavile su Novu godinu.

U Republici Srpskoj, u pojedinim opštinama i gradovima organizovan je doček na otvorenom, dok se u drugim mjestima slavilo u ugostiteljskim objektima i krugu porodice.

U pravoslavnim hramovima, u ponoć je služen moleban.

Moleban-Pravoslavna nova godina (Foto: RTRS)
Moleban-Pravoslavna nova godina (Foto: RTRS)

Doček na otvorenom organizovan je u Novom Gradu, Istočnom Novom Sarajevu, Modriči, Tesliću, Derventi, Stanarima, Čajniču.

Banjaluci nije organizovan doček Pravoslavne nove godine kao ranije, ali banjalučani su se prvi put mogli zabaviti uz raznovrsne sadržaje na manifestaciji "Ćevap fest".

Stanovnici Dervente dočekali su pravoslavnu Novu godinu na Trgu pravoslavlja uz muziku, kuvano vino i vatromet.Na proslavi je nastupila pjevačica Gordana Goca Lazarević, a okupljene je u ponoć pozdravio načelnik opštine Milorad Simić i čestitao im pravoslavnu Novu godinu.

U Sabornom i spomen-hramu Uspenja Presvete Bogorodice prethodno je u 23.30 časova služen moleban.

Modriči je pravoslavna Nova godina dočekana u prigradskom naselju Višnjik gdje je u porti crkve Pokrova Presvete Bogorodice služen moleban. Dočeku je prisustvovalo nekoliko stotina vjernika, sveštenstvo modričkih parohija i rukovodstvo opštine Modriča.

Pravoslavna nova godina (Foto: RTRS)
Pravoslavna nova godina (Foto: RTRS)

Višegrađani su pravoslavnu Novu godinu dočekali na Trgu Petra Petrovića Njegoša u Andrićgradu uz nastup Kikija Lesendrića i "Pilota", u organizaciji opštine Višegrad i Andrićgrada.Kiki Lesendrić je rekao novinarima da je Višegrad oduvijek bio istorijsko mjesto i da je sada sa Andrićgradom "najljepši kutak u Evropi".

Stanovnici Istočnog Sarajeva i njihovi gosti pravoslavnu Novu godinu dočekali su na otvorenom uz nastup novosadske grupe "Garavi sokak".Prisutnima je tradicionalno posluženo kuvano vino, a ulazak u pravoslavnu Novu godinu obilježen je vatrometom.

Više stotina Trebinjaca i gostiju Novu godinu po julijanskom kalendaru dočekalo je na platou ispod platana, uz novosadsku grupu "Frajle" i bend Igora Vukojevića.

Dobru zabavu nije pokvarila ni kiša, pa su se, uglavnom oni mlađi, veselili uz bogat i raznovstan muzički repertoar.

Beogradu je Srpska nova godina obeležena velikim vatrometom ispred Hrama Svetog Save, a jedini organizovani doček je ispred opštine Zvezdara.

Novom Sadu na više od 20 lokacija organizovani su koncerti. Veliki broj programa bio je besplatan za posejtioce.

Danas je i Mali Božić ili Mladi Božić, kao i praznik Svetog Vasilija, koji se u mnogim porodicama svetkuje kao krsna slava. Јulijanski ili stari kalendar, koji je uveo Јulije Cezar 46. prije nove ere koristio se do 1582. godine kada je papa Grgur 13. uveo novi kalendar.

Neke pravoslavne crkve nikada nisu prešle na ovaj kalendar.

Izvor: RTRS

   

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Teslić danas.