Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

Create an account

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Name *
Username *
Password *
Verify password *
Email *
Verify email *
Captcha *
 

Buna u Savezu sindikata, kako je trošen novac od članarina?

Nova buna u Savezu sindikata. Sindikat uprave prijeti vođstvu Saveza krivičnim prijavama, jer su trošili novac od članarine bez finansijskog plana, tvrdi vođa tog granskog sindikata, Božo Marić.

Pod hitno žele i novi sindikalni statut. Tim povodom su na vanrednoj sjednici Predsjedništva Saveza sindikata tražili održavanje novog Kongresa, ali nisu dobili podršku.

“Imate situaciju da granski Sindikat uprave, koji je drugi po brojnosti i po finansiranju nakon Sindikata obrazovanja, nauke i kulture, na godišnjem nivou uplati članarinu kao što pojedini sindikati uplate za 20 godina. Smatramo da to nije fer i korektno, smatramo da oni koji imaju najveći broj članova, koji finansiraju Savez u najvećem dijelu, treba da imaju i određene benefite prilikom donošenja odluka”, rekao je Božo Marić, predsjednik Sindikata uprave RS.

Na sjednici Predsjedništva, Savez je dao rok od 45 dana granskim sindikatima da ponude svoje izmjene i dopune Statuta, ali od novog, bar za sada, ništa. Ranka Mišić ne želi da daje izjave ni o novom Statutu ni o krivičnim prijavama.

Iz Saveza sindikata poručuju da su optužbe neutemeljene i da oni sve rade po zakonu.

“Savez sindikata iz godine u godinu donosi finansijski plan, s tim da u 2017. godini je poslovao na osnovu odluke o privremenom finansiranju, a sam finansijski plan nije mogao donijeti, jer pojedini granski sindikati na osnovu kojih radimo planove nisu dostavili, uradili kako treba te svoje finansijske planove”, kaže Božana Radošević, stručni saradnik za ekonomska pitanja u Savezu sindikata RS.

Druge sindikalne vođe uglavnom nisu raspoloženi za izjave o Statutu. Vođa najvećeg granskog sindikata, Dragan Gnjatić, kaže da odgovore na naša pitanja potražimo u savezu. Anica Jondić, šefica sindikata radnika MUP-a, uopšteno odgovara da se njen sindikat godinama zalaže za promjene. Predsjednik sindikata pravosuđa ocjenjuje da je krajnje vrijeme da se statut iz 2009. mijenja, ali da za radikalne promjene u Predsjedništvu nema potrebe.

“Sve ono što je bitnije, kada odlučuje Savez sindikata, to svakako ide po preporuci, ili zaključku Predsjedništva, na Generalno vijeće. Sve bitne odluke donose se na Generalnom vijeću, a Generalno vijeće ima zastupljen paritet po veličini ili po snazi granskog sindikata”, kaže Siniša Petrović, predsjednik Sindikata pravosuđa RS.

Za razliku od prošlog ljeta kada se vodila polemika o novom statutu, ovaj put u Sindikatu uprave ne razmišljaju o napuštanju Saveza. Sindikat uprave je u avgustu od Ustavnog suda Srpske tražio da ocijeni ustavnost statuta, a dok čekaju tu odluku, na sjednici Skupštine, 24. februara, odlučiće, kažu, i o prijavama.

Izvor: ATV

   

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Teslić danas.