Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

Create an account

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Name *
Username *
Password *
Verify password *
Email *
Verify email *
Captcha *
 

Proglašen prvi stepen pripravnosti odbrane od poplava u Prijedoru i Novom Gradu

NOVI GRAD - Vodostaji rijeka Une i Sane u Novom Gradu u porastu su i od jutros su na snazi redovne mjere zaštite od poplava, potvrđeno je u lokalnom Centru za obavještavanje.

Nekoliko domaćinstava u naseljima Tukovi, Brezičani i Raškovci kod Prijedora zaplavljeno je zbog vodostaja rijeke Sana koji je u ovom gradu četiri centimetra iznad kote redovne odbrane od poplava, ali nema ugroženih ljudskih života, saopšteno je iz Republičke uprave Civilne zaštite.

U opštini Srbac rijeka Sava je ispod kote redovne odbrane od poplava i zaplavila je tri domaćinstva i mjestu Bajinci-Gaj. Nema ugroženih ljudskih života.

Rijeka Sana izlila se u Blagaju, zbog čega se saobraćaj ne odvija na potezu Blagaj-Vitasovci i Blagaj-Radomirovac.

Sava u Kozarskoj Dubici je 16 centimetara iznad kote redovne odbrane od poplave.

U Novom Gradu rijeka Una je 11 centimetara iznad kote redovne odbrane od poplava i na snazi je redovna odbrana od poplava, ali nema izlivanja.

Una je u Kostajnici iznad kote redovne odbrane od poplava.

"Vodostaj većih rijeka na sjeverozapadu Republike Srpske su u porastu", saopšteno je iz Republičke uprave Civilne zaštite, koja se poziva na podatke operativno-komunikacijskih centara i Republičkog hidrometeorološkog zavoda.

Republička uprava Civilne zaštite Republike Srpske saopštila je da prati prognozu Republičkog hidrometeorolškog zavoda, motri situaciju i preduzima mjere i aktivnosti iz svoje nadležnosti.

Vodostaj rijeke Une jutros je 461 centimetar i viši je za 48 centimetara u odnosu na mjerenje juče ujutro.

Redovna odbrana od poplava na snazi je kod vodostaja Une na 450 centimetara, a vanredna na 510 centimetara.

Vodostaj rijeke Sane jutros je 490 centimetara i viši je za 50 centimetara u odnosu na juče ujutro.

Zbog izlivanja Sane obustavljen je saobraćaj na putu Urije-Šuća.

Od noći sa četvrtka na petak, 8. na 9. mart, zbog izlivanja Sane u Blagaju, u prekidu je saobraćaj na lokalnim putevima Blagaj-Radomirovac i Blagaj-Vitasovci.

Zbog odrona je obustavljen saobraćaj na regionalnom putu Novi Grad-Karan od 9. marta.

Obje rijeke izašle su iz korita 8. marta i poplavile poljoprivredno zemljište.

Una se u naselju Vidorija kod Novog Grada približila kućama, ali za sada nema prijava da ima poplavljenih objekata.

Rijeka Una u Dvoru se približila kućama u jednom gradskom dijelu i naseljima Matijevići i Kuljani, ali za sada nije ušla u objekte, rekao je jutros Srni načelnik opštine Nikola Arbutina.

On je naveo da su u ovoj opštini od 8. marta na snazi vanredne mjere odbrane od poplava.

"Proteklog vikenda radile su sve nadležne službe", rekao je on.

Arbutina kaže da je obustavljen saobraćaj na putu Dvor-Hrvatska Kostajnica u Kuljanima te da se uskoro, ukoliko i dalje bude rastao vodostaj Une, može očekivati obustava saobraćaja u Zamlači i Unčanima, takođe na ovom putu.

Proglašen prvi stepen pripravnosti odbrane od poplava

Gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković proglasio je jutros prvi stepen pripravnosti-stanje redovne odbrane od poplava na području grada, budući da je vodostaj rijeke Sane iznosio 428 centimetra, što predstavlja kritični nivo vodostaja s tendencijom daljeg rasta, jer je intenzivno topljenje snijega na slivnom području vodotoka ove rijeke.

Iz Odsjeka Civilne zaštite saopšteno je da je postojeći nivo vodostaja rijeke Sane uzrokovao zaplavljivanje oko 80 stambenih objekata u naselju Tukovi, Raškovac i Brezičani i velikog dijela poljoprivrednih površina u tim mjesnim zajednicama, a došlo je i do presjecanja puta Prijedor-Bišćani.

"Vodostaji rijeka Gomjenice i Miloševice su ispod kritičnog nivoa i ne ugrožavaju stambene objekte i komunikacije u zoni ovih vodotoka", navodi se u saopštenju.

Proglašenje prvog stepena pripravnosti-stanje redovne odbrane od poplava na području grada Prijedora obavezuje sve nadležne institucije da preduzmu mjere zaštite i spasavanja stanovništva i materijalnih dobara na područjuma koja su ugrožena poplavom.

"Obavezuju se svi subjekti zaštite i spasavanja da i vlastite kapacitete i sredstva stave u stanje pripravnosti i da ih prema ukazanim potrebama, na zahtjev Gradskog štaba za vanredne situacije Prijedora, stave u funkciju zaštite i spasavanja stanovništva u ugroženim područjima", navodi se u zaključku gradonačelnika o proglašenju prvog stepena pripravnosti.

Preduzeću "Vodovod" Prijedor naređeno je da preduzme mjere pojačanog hlorisanja i druge neophodne sanitarno-tehničke mjere, s obzirom na potencijalnu opasnost prodora plavnih voda u izvorište.

Obavezuju se Higijensko-epidemiološka služba Doma zdravlja Prijedor i preduzeće "Vodovod" da preduzmu potrebne mjere nadzora i sprovođenja higijensko-epidemioloških mjera radi obezbjeđenja higijenski ispravne vode za piće na području grada.

Odsjek za Civilnu zaštitu je, prema današnjoj naredbi gradonačelnika Prijedora, zadužen da prati stanje vodostaja rijeke Sane na terenu i da po potrebi blagovremeno predlaže preduzimanje potrebnih mjera zaštite i spasavanja.

Izvor: Nezavisne

   

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Teslić danas.