Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

Create an account

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Name *
Username *
Password *
Verify password *
Email *
Verify email *
Captcha *
 

Migranti neće iz šatora u prihvatni centar

VELIKA KLADUŠA - Iako je većina migranata iz šatorskog naselja Trnovi, nadomak Velike Kladuše, u proteklih nekoliko dana smještena u prostore firme "Miral", koja će u narednom periodu biti privremeni prihvatni centar za njih, na pomenutom lokalitetu pod šatorima ostalo je još oko stotinu stranih državljana koji odbijaju da odu.

Azra Moralić, predstavnica humanitarne organizacije "Emmaus", koja brine o migrantima, kaže kako se radi o mlađim muškarcima koji borave u izuzetno teškim uslovima.

"Spavaju pod šatorima i lože vatru kako bi se ugrijali, prijete im zarazne bolesti i prehlade. Ovaj lokalitet je močvaran i s kišama je pretvoren u pravu kaljugu, tako da su uslovi katastrofalni", kaže ona. Dodaje kako je razlog zbog čega migranti ne žele u "Miral" to što se plaše da će im biti ograničeno kretanje, a time i mogućnost da u nekom povoljnom trenutku pređu granicu s Hrvatskom, što je njihov cilj.

"Migranti navode i loše međuljudske odnose među pripadnicima različitih etničkih zajednica, Alžirci i Sirijci ne mogu s Afganistancima i Pakistancima, znači postoje netrpeljivosti zbog kojih oni ne žele da budu smješteni jedni s drugima", kaže Moralićeva i dodaje kako će se, u nastojanju da se migranti privole da napuste šatorsko naselje, tamo uskoro obustaviti distribucija toplih obroka.

"Migranti koji su smješteni u 'Miralu' imaju daleko bolje uslove, jer se nalaze u proizvodnim halama, u čvrstom objektu koji posjeduje vlastito grijanje", kaže Husein Kličić, predsjednik Crvenog krsta USK.

Predstavnici Međunarodne agencije za migracije (IOM) kažu kako je plan da se u ovom prihvatnom centru smjesti oko 700 migranata, jer se procjenjuje da ih trenutno toliko boravi na području Velike Kladuše. Ističu kako će ovaj centar biti samo privremenog karaktera i da će se u međuvremenu tražiti druga lokacija za smještaj migranata.

"Sa političkog aspekta je jasno da EU ne želi trajni smještajni centar za migrante u Velikoj Kladuši zbog blizine granice. Mi ćemo držati centar otvorenim dok to bude nužno radi pružanja kratkoročne humanitarne pomoći migrantima i dok ne budemo u mogućnosti da ih prebacimo na druge lokacije, primjerice u Ušivak, kod Sarajeva", kazali su u IOM-u. Dodali su da se stvaraju pretpostavke da svi prihvatni centri za migrante uskoro budu predati na brigu domaćim institucijama.

Procjenjuje se da u USK boravi između 3.000 i 3.500 migranata, većina na području Bihaća i Velike Kladuše. U toku su aktivnosti da se svi, zbog dolaska zimskog perioda, smjeste u neki od formiranih prihvatnih centara. Inače, dugoročne procjene govore kako će migrantska ruta preko BiH i naredne godine biti aktuelna i da bi na proljeće moglo doći do povećanja broja migranata koji traže prolazak do Zapadne Evrope.

Izgorjela kuća u kojoj su boravili migranti

U cazinskom naselju Ćuprija proteklog vikenda izgorjela je kuća, a postoji sumnja da su požar izazvali migranti koji su boravili u njoj. Radi se o kući koja je napuštena prije desetak godina, a prema riječima Seada Osmanagića iz Cazina, pripadala je njegovim djedu i baki.

Kaže da je u proteklim mjesecima u više navrata zaticao migrante koji su provaljivali u kuću i boravili u njoj te o tome obavještavao policiju. Posljednji put, kako kaže, zatekao je u petak nekolicinu migranata te im rekao kako kuću moraju napustiti. Nekoliko sati kasnije, tokom noći, komšije su ga obavijestile da je kuća u plamenu, a Osmanagić je siguran da su požar uzrokovali migranti koji su boravili u njoj. Do dolaska pripadnika Vatogasne jedinice iz Cazina, požar je već bio zahvatio cijeli objekat, tako da je pričinjena velika materijalna šteta.

Portparol MUP-a USK Snježana Galić kaže da je policija obaviještena o ovom događaju i da je obavljen uviđaj na licu mjesta.

Izvor: Nezavisne

   

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Teslić danas.