Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

Create an account

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Name *
Username *
Password *
Verify password *
Email *
Verify email *
Captcha *
 

SKANDAL! Za 17 dana i 2.500 KM diploma /VIDEO/

Diplomu Srednje medicinske škole iz Sanskog Mosta koja je priznata u cijeloj BiH i Evropskoj uniji, novinarka portala Žurnal.info stekla je za dvije sedmice za 2.500 maraka, koliko je posrednik tražio za hitnu diplomu.

U dokumentima je navedeno da je prekvalifikacija trajala dvije godine. Diploma je formalno izdata prije nego što je predata dokumentacija.

Bez prisustva ijednom času, za svega 17 dana, u prazničnom periodu, novinarka Žurnala završila je srednju medicinsku školu. Vrlodobrim uspjehom.

Dokumente je predala 20. decembra 2018. godine. Ovjerenu diplomu, svjedočanstva za sva četiri razreda srednje škole dobila je 3. januara ove godine. Na svoje ime i prezime.

Inače, novinarksa ekipa se predstavila posredniku prilikom primopredaje diplome.

Pogledajte VIDEO.

Na diplomi Medicinske tehničke škole iz Sanskog Mosta piše da je učenica Azra Omerović upisala prekvalifikaciju 22. 11. 2016. godine, da je uspješno okončala školovanje 15. 11. 2018. godine, mjesec dana prije nego što je i predala potrebnu dokumentaciju.

U svjedočanstvima piše da je uspješno polagala anatomiju i fiziologiju, higijenu sa zdravstvenom zaštitom, mikrobiologiju, medicinsku psihologiju, zarazne bolesti, patologiju, hirurgiju, farmakologiju i da je "odradila" i praktičnu nastavu.

Žurnal je dobio u posjed dokumentaciju policijskih i pravosudnih agencija u kojima je navedeno kako se na području Federacije BiH prodaju diplome srednjih škola i da je manje-više, sve u direktnoj vezi sa Centrom za obrazovanje iz Širokog Brijega, iza kojeg stoje biznismeni bliski HDZ BiH.

U dokumentaciji koju posjeduje portal navedeno je da su novcem iz Širokog osnivane srednjoškolske i visokoobrazovne institucije širom Federacije, da se u tim ustanovama izdaju sumnjive diplome.

Navedena su imena posrednika koji su djelovali u određenim gradovima i koji su za novac nabavljali tražene diplome, kao i ime potpisnika diploma.

Naše diplome i uvjerenja o stručnoj osposobljenosti su priznati kako u BiH, tako i u zemljama Evropske unije, piše na stranici Centra za obrazovanje odraslih iz Sanskog Mosta.

Upravo tu, diplomu priznatu u BiH i EU, novinarka Žurnala stekla je za 17 dana. Bez prisustva nastavi.

Sva dokumentacija na osnovu koje je ekipa Žurnala počela istraživanje, bila je na raspolaganju Tužilaštvu BiH.

Ono nije otvorilo istragu, a detalje o umiješanosti državnog tužilaštva u ovaj slučaj, Žurnal je najavio da će objaviti u subotu.

Izvor: Mondo

   

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Teslić danas.