Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

Create an account

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Name *
Username *
Password *
Verify password *
Email *
Verify email *
Captcha *
 

PREDSEDNIŠTVO BIH U BEOGRADU Vučić i Izetbegović danas oči u oči, na stolu su OVE TEME

Konačno razgraničenje između BiH i Srbije, izgradnja autoputa Beograd-Sarajevo, zajednička turistička ponuda, ali i stavovi Bakira Izetbegovića o potrebi priznavanja nezavisnosti samoproglašenog Kosova - teme su o kojima bi u Beogradu u sredu trebalo da razgovara tročlano Predsedništvo BiH i predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Poseta trojice članova Predsedništva BiH Beogradu biće i prvi susret "oči u oči" Vučića i Izetbegovića, nakon izjave bošnjačkog člana vezano za priznavanje Kosova "da se nada da će BiH priznati Kosovo", a što je izazvalo buru reakcija na relaciji Beograd-Sarajevo. Izetbegović se u međuvremenu javno branio kako je njegova izjava pogrešno protumačena, dok je Vučić i pre dva dana ocenio da je Izetbegović izneo svoja nadanja, "što nije naivno".

- Da sam ja Bakir, nikada ne bih pričao o nezavisnom Kosovu. On je govorio i o tome da ukoliko bi Republika Srpska pokušala da učini ono za šta se on već nada da će biti priznato i prihvaćeno Kosovu, ukoliko bi neko drugi to pokušao protivno njegovim interesima, onda bi on zaratio - izjavio je Vučić za Televiziju "Hepi".

Spreman predlog oko granice

I pored zategnutih političkih odnosa očekivanja su, ipak, da će se na stolu prioritetno naći infrastrukturni projekti i evropska budućnost obe zemlje, ali i pitanje granice, za koju srpska strana već ima spreman predlog.

Međutim, probleme oko definisanja konačne linije razgraničenja kod Bajine Bašte, Zvornika, pruge Beograd-Bar i dela teritorije opština Priboj i Rudo, mogala bi da izazove činjenica da Predsedništvo BiH u Beograd putuje bez usaglašenog stava o tom pitanju, a po svemu sudeći neće ga ni imati uskoro.

- Bojim se da pitanje granice neće biti rešeno do kraja godine kako to očekuje predsednik Srbije, jer bošnjački član Predsedništva BiH za to nije spreman. U medijima, pa i političkom ambijentu među Bošnjacima, pitanje granice se pretvara u pitanje da će neko nekog prevariti. Da će Srbija, kao, nešto uzeti, a ništa neće dati. Niko neće da čuje stav da je razmena moguća samo ako kvadratni metar bude dat za kvadratni metar - izjavio je pred posetu Beogradu, srpski član Predsedništva BiH Mladen Ivanić.

Niko ništa ne dobija niti gubi

Istovremeno, predsednik RS Milorad Dodik je tokom poslednje posete Beogradu izrazio očekivanje da bi do 2018. moglo da bude potpuno završeno razgraničenje Srbije i BiH, potvrđujući da je upoznat sa predlogom Srbije.

- Taj predlog je veoma jasan, ali je moguće da će Sarajevo iz "svojih političkih razloga" možda praviti probleme. Srpska podržava predlog Srbije i ne verujem ni da će Hrvati u BiH imati nešto protiv. Niko tu ništa ne dobija i ne gubi - izjavio je tada Dodik.

Poboljšanje odnosa

Poseta članova Predsedništva BiH Dragana Čovića, Mladena Ivanića i Bakira Izetbegovića Srbiji i predsedniku Aleksandru Vučiću predstavlja korak napred u poboljšanju odnosa dve zemlje, ocenio je ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić.

- Za nas je to pitanje prioritetno, pitanje odnosa sa BiH. To je veoma važno pitanje za stabilnost čitavog regiona i zaista treba otvoreno razgovarati o svemu, pa i o problemima - rekao je Dačić.

On je dodao da je potrebno i tragati za nekim rešenjima koja će predstavljati korak napred.

Sa premijerkom o jačanju ekonomske saradnje

Premijerka Srbije Ana Brnabić razgovaraće sa članovima Predsedništva BiH o načinima za unapređenje bilateralnih odnosa dve zemlje, jačanju ekonomske saradnje i evropskim integracijama, saopšteno je danas iz njenog kabineta.

Sastanak sa predsedavajućim Predsedništva BiH Draganom Čovićem i članovima Predsedništva Bakirom Izetbegovićem i Mladenom Ivanićem biće održan u Palati "Srbija", gde će se tročlano Predsedništvo prethodno sastati sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Nakon ceremonije svečanog dočeka ispred Palate Srbije u 10 sati, biće održan razgovor članova Predsedništva BiH sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, na čiji poziv dolaze u Beograd.

Zatim slede plenarni razgovori delegacija BiH i Srbije počeće, kao i pres konferencija predsedavajućeg Predsedništva BiH Dragana Čovića i predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

Razgovor članova Predsedništva BiH sa predsednikom Vlade Srbije Anom Brnabić počeće u 12.15.

Članovi Predsedništva BiH će u 14.55 položiti venac na Spomenik neznanom junaku na Avali.

Sastanak članova Predsedništva BiH sa predsednikom Narodne skupštine Srbije Majom Gojković predviđen je u 15.45 u zgradi parlamenta.

Izvor: Blic.rs

   

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Teslić danas.