Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

Create an account

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Name *
Username *
Password *
Verify password *
Email *
Verify email *
Captcha *
 

Savjet bezbjednosti UN-a odbacuje odluku SAD-a o Jerusalimu?

NJUJORK - Savjet bezbjednosti Ujedinjenih nacija razmatra nacrt rezolucije kojom bi UN odbacile odluku američkog predsjednika Donalda Trampa o proglašenju Jerusalima kao glavnog grada Izraela, prenjela je sinoć agencija Frans pres.

U nacrtu rezolucije koju je predložio Egipat navedeno je da bilo kakve odluke o statusu Jerusalima nemaju pravno dejstvo.

Vjeruje se da će nacrt rezolucije imati veliku podršku 15 članica Savjeta bezbjednosti UN, ali i da će SAD uložiti veto.

Savjet bezbjednosti će najverovatnije glasati početkom naredne nedjelje, a za usvajanje je potrebno devet glasova, bez uloženog veta.

Tramp je 6. decembra saopštio odluku da SAD priznaju Jerusalim kao glavni grad Izraela.

Nakon toga, izbili su protesti na Bliskom istoku i uopšte širom muslimanskog svijeta. Palestinci namjeravaju da za glavni grad svoje buduće nezavisne države proglase istočni dio Jerusalima, koji je Izrael okupirao u Šestodnevnom ratu 1967. godine i kasnije anektirao.

Status Jerusalima, gdje se nalaze sveta mjesta tri velike monoteističke religije, judaizma, hrišćantva i islama, jedno je od najspornijih pitanja koja djele Palestince i Izrael.

Izvor: Nezavisne

   

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Teslić danas.