Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

Create an account

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Name *
Username *
Password *
Verify password *
Email *
Verify email *
Captcha *
 

KAKO TO: Ameri kupuju ruski gas, a EU ne sme?

Firme iz SAD hoće da potisnu Rusiju sa evropskog tržišta zemnog gasa, ne radi se tu o pravoj politici nego o biznis interesu, "otkriva" Dojče vele nakon informacija o američko-ruskoj trgovini.

Nemački državni radio iz medijskog sistema Dojče vele, zapitao se, nakon informacija da je ruski tečni gas direktno isporučen u Sjedinjenim Državama, "kako to može?".

A tu su i Kinezi...

Rusija je glavni svetski izvoznik zemnog gasa a Moskva je decenijama bila zavisna od gasovoda koji su sa severa zemlje ili iz Sibira sprovodili gas u Zapadnu Evropu. Njima se u poslovanju još uvek služi pre svega Gasprom. No, u tome uvek učestvuje više zemalja pa se javljaju sporovi, navodi DW u analizi. Kremlj pokušava da smanji tu zavisnost i sada posebno polaže na tečni gas. Tu se posebno angažuje drugi po veličini proizvođač gasa Novatek, koji kako se navodi u tekstu, već godinama eksploatiše gas na poluostrvu Jamalu. Udeo Novateka u projektu Jamal LNG je, kako se precizira, 60 odsto, a u tome učestvuju i francuski koncern Total i kineski investitori.

Jer pritisak na Rusiju da smanji svoj energetski (a time potencijalno i politički) uticaj u EU ne dolazi samo iz rusofobnih zemalja Unije, već i "preko bare", iz SAD. Žrtva tog pritiska bio je i gasovod Južni tok, čime je oštećena između iza zemalja i Srbija.

Amerikanci Evropi nude "spas", u vidu svog tečnog gasa koji bi stizao tankerima. Ne pominje se mnogo glasno da bi gas za kupce bio skuplji od onog aktuelnog iz ruskih gasovoda ali "sloboda nema cenu".

Međutim, ovih dana vidi se da ni Amerikanci, kad zima zagudi, nisu gadljivi na ruske energente.

"Ovih dana se u udarnim vestima piše o tome da je ruski tečni gas preko jednog francuskog preprodavca prvi put izvezen u SAD. Baš u SAD! Vašington čini sve kako bi otežao izvoz ruskog gasa u Evropu. I sada sam kupuje ruski gas?", ističe DW.

Ta situacija je, međutim, izuzetak od pravila jer, analizira DW, činjenica da je talas hladnoće u SAD nakratko doveo do nestašice i povećanja cena energije.

Zbog naleta hladnog vremena, a zima se osetila i na toploj Floridi, Americi je odjednom potreban tečni gas pa ga kupuje na svetskom tržištu.

"U tome nema ničeg političkog", objašnjava Svjatoslav Bik iz moskovskog trusta mozgova Analitički centar za vladu Ruske Federacije.

Za Rusiju i druge zemlje je u pravilu teško da izvoze u SAD.

"Cene su tamo niske jer Amerikanci i sami imaju dovoljno gasa", kaže Bik.

Moguće je da će Amerikanci i ubuduće da uvezu poneki tanker ruskog gasa. Ali, uvek će se raditi o srazmerno malim količinama, smatraju eksperti u Moskvi.
"Poslovanje sa energijom se promenilo u čitavom svetu. Dok je transport gasa kroz gasovode uvek bio relativno regionalnog karaktera, tankeri sa tečnim gasom su se pobrinuli da se taj posao sve više globalizuje. Konkurencija je sve oštrija. To je dobro za potrošače, jer tako cene ostaju niske", zaključuje nemački Radio DW.

Izvor: Mondo

   

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Teslić danas.