Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

Create an account

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Name *
Username *
Password *
Verify password *
Email *
Verify email *
Captcha *
 

Vojna parada na Crvenom trgu povodom Dana pobjede (FOTO/VIDEO)

Rusija Dan pobjede obilježava veličanstvenom vojnom paradom na Crvenom trgu u Moskvi.

Na početku Parade pobjede, na kojoj učestvuje više od 12.500 vojnika, ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu izvršio je smotru jedinica, posle čega je uslijedio raport predsjedniku Ruske Federacije Vladimiru Putinu.

"Naš dug je da čuvamo pamćenje na hrabrost vojnika koji su dali za živote drugih. Uvek ćemo biti ponosni na to što Sovjetski Savez nije povio kičmu pred surovim neprijateljem", rekao je Putin i istakao: "Naš narod se borio do smrti".

Uslijedio je minut ćutanja, a predsjednik je podsjetio na stradale i patnju koju je rat doneo.

Moskva - vojna parada (foto:Sputnik / Grigoriй Sыsoev)
Moskva - vojna parada (foto:Sputnik / Grigoriй Sыsoev)

Na paradi na moskovskom trgu biće prikazan novi robotizovani tenk "uran 9" i novi oružani sistemi testirani na bojnom polju u Siriji.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić prisustvuje Paradi, na poziv predsjednika Rusije.

Vučić pored Putina na paradi na Crvenom trgu (foto:Sputnik / Grigoriй Sыsoev)
Vučić pored Putina na paradi na Crvenom trgu (foto:Sputnik / Grigoriй Sыsoev)

U predstavljanju borbenih vozila, prikazan je tenk T 34-85, glavni sovjetski tenk u Drugom svetskom ratu, kojim je sovjetska vojska ušla u Berlin, kao i tenk pete generacije "armata".

Vojna parada u Moskvi (foto:Sputnik / Grigoriй Sыsoev)
Vojna parada u Moskvi (foto:Sputnik / Grigoriй Sыsoev)

Predstavljena su i vozila vazdušnih desantnih snaga, samohodne haubice, raketni bacači, buk sistemi.

Na paradi se prikazuje i robotizovani tenk "uran 9" i novi oružani sistemi testirani na bojnom polju u Siriji.

"Višenamjenski robotizovani borbeni kompleks 'uran 9' naoružan je protivtenkoviskim raketama, topovima i mitraljezom. 'Uran 9' može sam da locira mete, ali odluku o paljbi donosi komandir vozila koji sjedi u blindiranom kamionu ne dalje od tri kilometra od 'urana 9'", navodi Bi-Bi-Si.

Na vojnoj paradi je predstavljen i "robotizovani diverzant", vozilo "uran 6", koje se koristi za čišćenje mina. Ovo vozilo takođe se vozi daljinski, a domet mu je do jednog kilometra.

Prvi put na paradi prikazuje se terenski pešadijski bagi, namjenjen za sve terene. Vozilo AM-1 ima dva sjedišta za ruske vojnike, a dizajnirano je za pješadiju ili specijalne jedinice za primenu tokom operacija na nepristupačnim terenima, navodi Bi-Bi-Si.

Vojna parada u Moskvi (foto:Sputnik / Evgeniй Biяtov)
Vojna parada u Moskvi (foto:Sputnik / Evgeniй Biяtov)

Prikazan je i novi dron "Korsar", koji se može koristiti za raketne napade, izviđanje i prenos zaliha. "Korsar" ima domet veći od 160 kilometara, autonomiju leta od 10 sati, a može leteti na visinama do šest kilometara.

Usledio je i prelet helikoptera, posle čega i prelet bombardera i lovačkih aviona.

Na nebu iznad Moskve su strateški raketni nosači Tu-160, Tu-95MS, bombarderi dugog dometa Tu-22MZ, avioni-tankeri Il-78, vojno-transportni avioni Il-76MD, lovci Su-35, Su-30SM, "mig 29", presretači "mig 31BM", lovci-bombarderi Su-34, bombarderi Su-24M, jurišni avioni Su-25. 

Očekuje se da će biti viđeni i stelt lovački avion pete generacije, ponos ruskog ratnog vazduhoplovstva, "suhoj 57" (poznat i kao T-50), navodi Bi-Bi-Si, dodajući da se i ovaj avion dokazao na ratištu u Siriji.

Avioni "mig 31" će preletjeti Moskvu noseći nove hipersonične protivbrodske rakete "kinzal", koje mogu uništiti i nosače aviona.

Izvor: Tanjug, RTRS

   

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Teslić danas.