Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

Create an account

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Name *
Username *
Password *
Verify password *
Email *
Verify email *
Captcha *
 

Pariz demoliran

PARIZ -- Najmanje tri osobe su nastradale, a na stotine je povrijeđeno od 17. novembra kada je počeo protest "žutih prsluka" u Francuskoj.

Francuski radnici zaposleni u Hitnoj pomoći pridružili su se antivladinim protestima, dok se francuski premijer Eduar Filip sastao sa političkim rivalima u pokušaju da smanji bijes građana nakon nasilnih nemira koji su pogodili Pariz, prenio je AP.

Na desetine kola Hitne pomoći blokiralo je most koji vodi ka nacionalnoj skupštini, a pripadnici policije stajali su da bi ih spriječili da se približe zgradi parlamenta.

To je bio najnoviji u nizu protesta protiv vlade francuskog predsjednika Emanuela Makrona.

Makron, koji se vrtaio sa samita G20 održanog u Argentini održao je juče hitnu sjednicu o bezbjedonsti i vlada nije isključila mogućnost uvođenja vanrednog stanja.

U subotu, više od 130 osoba je povrijeđeno, a 412 je uhapšeno u francuskoj prestonici.

Policija je odgovorila suzavcem i vodenim topovima, zatvorivši na desetine ulica i metro stanica da bi odgovorila na proteste.

Centar Pariza je demoliran a Trijumfalna kapija ispisana grafitima protiv Makrona.

Drugi protesti u zemlji bili su nenasilni. Prema izvještajima francuskih medija, učenici su se, takođe, pridružili protestima blokiravši na desetine srednjih škola širom zemlje.

Nakon susreta sa premijerom, lider socijalista Olivije For zatražio je od Filipa da odustane od povećanja poreza.

Filip će pokušati da smanji tenzije tokom ove sedmice prije eventualnih novih protesta za vikend, sutrašnjim razgovorima sa predstavncima "žutih prsluka", a članovi parlamenta će, takođe, razgovarati tokom sedmice o francuskoj društvenoj krizi.

U međuvremenu, sindikat CGT pozvao je na održavanje protesta širom Francuske 14. decembra.

Učesnici protesta "žutih prsluka" u Parizu su Trijumfalnoj kapiji u subotu nanijeli štetu koja se procjenjuje na više stotina hiljada, možda čak i milion evra, rekao je predsednik francuskog Centra za nacionalne spomenike Filip Belaval.

Pored toga što su demonstranti čuveni spomenik i nacionalni simbol Francuske ispisali grafitima, uništili su i njegovu unutrašnjost, gdje se nalaze vrijedni eksponati, rekao je Belaval, koji je u nedjelju ujutro predsjednika Emanuela Makrona upoznao sa pričinjenom štetom, prenosi "Figaro".

"Čim je to bilo moguće, u subotu uveče već, otišao sam da vidim kako izgleda spomenik. Tada je tamo još bilo nekih demonstranata, među kojima je bilo i alkoholisanih", rekao je Belaval.

Spomenik će, prema njegovim riječima, ostati zatvoren za javnost više dana. Trijumfalna kapija je vandalizovana u subotu po podne.

Spomenik je oštećen, po njemu su ispisani grafiti, pretežno usmjereni protiv Makrona, a informatička oprema je onesposobljena.

Policija traga za osobama koje su ušle u spomenik kako bi ga vandalizovale i uzela je uzorke DNK.

Tokom protesta u subotu, zabilježene su krađe u izložbenim prostorima, trgovinama i toaletima, dok je oštećena maketa od gipsa iz tridesetih godina prošlog vijeka.

Mramornoj Napoleonovoj bisti odrubljena je glava, rekao je Belaval, koji je na Tviteru objavio fotografije pričinjenih šteta.

Izvor: Nezavisne

   

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Teslić danas.