Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

Create an account

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Name *
Username *
Password *
Verify password *
Email *
Verify email *
Captcha *
 

Šta je uopšte Kavački klan čiji se članovi ubijaju po Evropi?

BEČ, KOTOR - Vladimir Roganović, član zloglasnog Kavačkog klana iz Kotora ubijen je prije dva dana u Beču.

S njim je bio Stefan Vilotijević, sin crnogorskog mafijaškog šefa i rođak turbofolk pjevačice Dare Bubamare. On je teško ranjen.

Roganović i Vilotijević izlazili su iz poznatog bečkog restorana kada su u njih ispaljeni hici. Obojica su pogođeni u glavu. Roganović je imao 31 godinu i status "crnogorskog Korleonea".

Šta je uopšte Kavački klan?

Kavački klan je naziv za organizovanu kriminalnu grupu iz Kavača, malog mjesta pokraj Kotora u Crnoj Gori.

Za vođu Kavačkog klana slovi Slobodan Kašćelan, koji je uhapšen prošle godine u Pragu nakon što je za njim bila raspisana Interpolova međunarodna potjernica.

Za 56-godišnjim Kašćelanom tragalo se zbog pokušaja ubistva, stvaranja kriminalne organizacije i kamatarenja.

Na Kašćelana i njegovog tjelohranitelja pokušan je atentat u Novom Sadu 2014., kada je ubica s motora ispalio rafal metaka na Audi A6 u kojem su se nalazili.

Brat ubijenog Roganovića bio je osuđen na 12 godina zatvora

Ubijeni Roganović i njegov brat Duško javnosti su postali poznati nakon što su 2009. godine učestvovali u ubistvu vođe navijača Delija Marka P. Vesnića.

Prema optužnici, braća Roganovići i Dražen Čađenović su 24. jula 2009. ubili Vesnića i ranili Ivana Markovića u blizini Omladinskog parka u Igalu.

Zbog ovog ubistva je drugi brat Roganović osuđen na 12 godina zatvora, dok je Vladimir oslobođen optužbi.

Ubijeni Roganović je u Crnoj Gori bio osumnjičen za lažnu dojavu o bombi u diskoteci, a u Srbiji je u maju prošle godine osuđen na osam mjeseci zatvora zbog krivotvorenja dokumenata. Dok je bio u pritvoru, policija sumnja da je naručivao bombaške napade ispred kuće braće Milivoja i Milenka Ivaničevića.

Kavčanima se trenutno sudi zbog udruženog stvaranja kriminalne organizacije.

U optužnici se navodi da je na čelu grupe Slobodan Kašćelan, a na popisu optuženih su još Igor Božović, njegov sin Vladimir, Miloš Radonjić, Siniša Vlahović, Aleksandar i Igor Đurišić i Davor Prelević.

Sudi se još Goranu Ljubatoviću, Nikoli i Igoru Andriću, Tripu Moškovu, Stefanu Brnoviću, Aleksandri Bogdanović, Đerđu Camaju i policijskom inspektoru Zlatku Samardžiću. Osim njima, sudi se i Iliji Dedoviću, jedinom optuženom koji je u cijelosti priznao ono što se ovoj kriminalnoj grupi stavlja na teret.

Kavački klan nije jedina mafijaška grupa u Kotoru

U Kotoru osim Kavačkog klana postoji još jedna mafijaška grupa zvana Škaljari.

Škaljari su iz istoimenog kotorskog mjesta. Kavački klan i Škaljari nekad su činili jedan mafijaški klan, ali je nakon nestanka 200 kilograma kokaina u Valensiji prije dvije godine, između njih započeo krvavi rat.

Kako su pisali neki srpski mediji, do sukoba je došlo nakon što je jedan od pripadnika tadašnjeg zajedničkog klana uzeo kokain kao sredstvo naplate jer se o njemu nisu brinuli kako treba dok je bio u zatvoru.

Prije dvije godine je u njihovim međusobnim obračunima u samo mjesec dana likvidirano osam ljudi, a do decembra prošle godine taj je broj porastao na 24.

"Ako se oni ne poubijaju međusobno, a na dobrom su putu, teško im se može stati na rep. Za njih rade svi, a oni samo za sebe jer su prebogati", rekao je u jednom razgovoru izvor iz vrha srpskih bezbjednosnih službi za Srbiju Danas.

Izvor: Nezavisne

   

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Teslić danas.