Novi zakon za nove ''gastarbajtere''

Novi zakon u Njemačkoj omogućiće da radnik iz zemlje koja nije članica Evropske unije može legalno boraviti šest mjeseci u Njemačkoj u namjeri da pronađe zaposlenje.

"Novi Zakon predviđa niz olakšica. Pojednostavljena je procedura za građane iz trećih zemalja - onih koje nisu članice Evropske unije. Novim Zakonom pri zapošljavanju prednost neće imati više Nijemci i drugi državljani Evropske unije. Kvalifikovanima će biti smatrani radnici i s nižom stručnom spremom. Biće moguće doći u Njemačku i prije pronalaska posla. Dakle, biće moguće boraviti u Njemačkoj šest mjeseci u namjeri da pronađete posao, ali bez pomoći države. Naravno, zahtijevaće se odlično poznavanje njemačkog jezika", objašnjava za N1 novinar "Dojče velea", Mehmed Smajić.

Kao razlog zbog kojeg je njemačka Vlada donijela ovakav Zakon, Smajić ističe to što ovoj državi nedostaje milion i 200.000 radnika. Njegovatelji, medicinari, zanatlije i vozači su najtraženiji na tržištu rada Njemačke.

Ovim zakonom će biti omogućeno i to da radnici iz zemalja koje nisu iz država Evropske unije steknu pravo na boravišnu dozvolu, te kasnije omoguće porodicama da migriraju u ovu državu.

Smajić podsjeća da će zakon stupiti na snagu 2020. godine ako bude usvoje u zakonodavnim organima.

Izvor: Mondo

   

Izneseni komentari su privatno mišljenje autora i ne odražavaju stavove redakcije Teslić danas.