Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

Create an account

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Name *
Username *
Password *
Verify password *
Email *
Verify email *
Captcha *
 

EU me prevarila, odgovor Prištini je "NE"

Predsednik Aleksandar Vučić kaže da je pre šest meseci upozorio Brisel da je nacrt platforme Prištine uvod u katastrofu na celom Balkanu, a da ga je EU uveravala da platforma neće ni doći na dnevni red, da je neće izglasati.

"Danas nemaju komentar. Pitate me da li su me prevarili. Jesu, i pre svega sebe su prevarili", rekao je Vučić u obraćanju u Sremskoj Mitrovici, i dodao:

"Ali, nije Srbija tako mala i slaba kako misle. Odgovor na zahteve Prištine je jasno 'ne'?.

Vučić je rekao da je i kasnije, bar deset puta molio u Briselu da spreče donošenje te platforme, jer ona znači uvod u katastrofu za sve.

"Oni su rekli da nikada neće doći na dnevni rad, a evo Albanci su je izglasali. Današnji komentar EU na to je da nemaju komentar. Ssto su rekli i obećali da neće doći na dnevni red. Prevarili su me, ali pre svega sebe", kazao je on.

Ali Srbija, naglasio je, nije šaka zobi da je pozobaju svi zajedno.

"Juče se dogodilo da su doneli platformu Albanci. Mislio sam da bezobrazluku i bezobzirnosti ima kraja, a juče sam shvatio da nema", podvukao je on.

Vučić je rekao da su u platformi stavili da moramo da priznamo Kosovo, i to odmah.

"Nije to dovoljno, jer stoji da ako to uradimo danas, u granicama današnjeg Kosova, time bi se samo kvalifikovali da jednog dana oni priznaju nas i oproste naše neke grehove. To je preduslov da pokažemo znake poverenja, da mogu da priznaju Srbiju, kao da nismo država, pa nam stalo da nas priznaju. Da nije tužno, bilo bi smešno", , rekao je on.

Vučić je kazao da od početka svog mandata pokušava da izbegne sukob, da sačuva mir.

GOVORILI SU DA SAM IZDAJNIK

Vučić je govorio i kako mu je bilo kada je potpisao Briselski sporazum, kada su ga svi kritikovali, posebno oni koji su odavno predali Kosovo.

Rekao je da mu je bilo teško u Kosovskoj Mitrovici, jer su Srbi bili protiv Briselskog sporazuma, te je ostao celu noć i dan da im objasni da je neophodno da čuvamo mir, da ćemo se svakom stavkom boriti za opstanak, braneći nacionalne i državne interese.

Brisel "bez komentara"

Evropska unija, kao posrednik u dijalogu Beograda i Prištine, ne komantariše stavove pojedinih strana, rekla je portparol Evropske komisije Maja Kocijančič, povodom prištinske platforme. Ona je naglasila i da sporazum Beograda i Prištine "mora biti saglasan međunarodnom pravu i dobiti podršku EU i svih članica Unije". Kocijančičeva je istakla da se "jedino pregovorima može doći do sporazuma koji je od interesa za građane Kosova i Metohije, Srbije i regiona", napomenuvši da EU traži da vlasti u Prištini ukinu carine od 100 odsto na robu iz centralne Srbije i BiH.

"Svi su govorili da sam izjdanik, i to i oni najgori, koji su predali KiM, dali nezavisnost presudom MSP, postavili granicu na Jarinju i Brnjaku", dodao je on.

Vučić je kazao da je Srbija radila na tome da se predstavi svetu kao pouzdan partner, da se zna da kada mi nešto dogovorimo i potpišemo to i ispunjavamo.

"Tražimo od vas Evropljana i sveta da našu reč poštujete, kao i slovo na papiru i tražite od druge strane isto. Danas je 2.149 dana kako oni nisu ispunili jedinu jedinu obavezu iz Briselskog sporazuma,, a to je formiranje ZSO", rekao je on.


Predsednik je ponovio da Srbija nikada neće prihvatiti ultimatum koji joj je Priština postavila usvajanjem platforme.

"Moj odgovor svima njima je takav - ne znam koliko ću ostati, jer Haradinaj mi je pretio da će me srušiti s vlasti, neke naše političke protivnike lepo dočekuju u Prištini, pomažu im na različite načine, možda će da me sruši, ali, ja im na takve uslove nikad pristati neću", poručio je Vučić.

"Sada sikter sa tim papirom, bando iz Prištine, gde god hocete i vidite da li će neko to da vam ispuni, Srbija neće", rekao je on.

PLATFORMA SITNICA ŠTA TEK SLEDI

Vučić je rekao i da je platforma samo sitnica u odnosu na ono što će da usledi.

Naveo je da platforma predviđa da Srbija odgovara za seksualne zločine nad Albankama, i za druge zločine, da bude formiran poseban Tribunal za to, pa onda i da im platimo ratnu odštetu, valjda za to što "činili secesiju uz agresiju".

"I sve to nije dovoljno, moraćemo još nekih 5 uslova da ispunimo da bi oni velikani ovog sveta to nama zaboravili i priznali nas u jednom trenutku. Onda shvatite da su oni doneli odluku da dijaloga ne bude, da razgovora nikakvih ne bude. Njihova je želja da sa zapadnim partnerima ponize Srbiju", rekao je on.

Srbija, kako kaže, mora da zna da je odgovor na te ultimatume uz podršku njihovih zapadnih mentora - "Ne, nećete to dobiti".

Vučić je ranije danas u obraćanju građanima u Dobrincima rekao da Srbija neće naglo da reaguje i da će sačekati nekoliko dana ili nedelja pre nego se donese odluka u vezi sa platformom Prištine, ali garantuje da će odluka biti odgovorna i ozbiljna.

"Zaštitićemo interese i našeg naroda i interese Strbije na KIM. To ćemo da uradimo na najpametniji način i dalje ostavljajući vrata otvorenim za mogući dijalog u budućnosti, ali pre toga neki drugi ljudi moraju da se uozbilje", rekao je Vučić i Dobrincima.

"Što se mene tiče, meni po pitanju politike prema Kosovu nisu potrebni aplauzi, ali neću da dozvolim onima koji su Albancima dali sve, koji su ostavili granice na Jarinju i Brnjaku da mi drže predavaja o patriotizmu, jer se moj patriotizam ogleda u tome sto ću da štitim narod na KIM", kazao je predsednik.

Navodeći da će uskoro biti 15 godina od pogroma na KiM, Vučić je naveo da su ti sadašnji kritičari "ćutali i gledali kako nam lome krst na crkvi u Podujevu, nisu ni znali saopštenje da pošalju, kada je Kosovo proglasilo nezavisnost..."

"Srbija i naš narod će biti zaštićeni. To je ono što vam garantujem, gledaćemo da čuvamo mir", poručio je predsednik.

Istakao je da, za razliku od drugih, on nije neko kome je stalo do "busanja u grudi", do velikih patriotskih izjava da bi dobio aplauze

"Uvek sam se zalagao za kompromis, za očuvanje mira, iako znam koliko bih više aplauza dobio da govorim nešto drugo", rekao je Vučić.

Izvor: Mondo

   

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Teslić danas.