Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

Create an account

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Name *
Username *
Password *
Verify password *
Email *
Verify email *
Captcha *
 

U Rusiji umrla Mira Marković

Mirjana Marković (76), predsednica nekadašnje Jugoslovenske udružene levice (JUL) i supruga bivšeg predsednika SR Jugoslavije umrlog u pritvoru Haškog tribunala Slobodana Miloševića, preminula je danas u izbeglištvu u Rusiji.

Marković je umrla danas popodne u Sočiju, gde je nedavno imala četiri operacije, piše tabloid "Alo".

Apelacioni sud u Beogradu nedavno je ukinuo presudu kojom je Mira Marković osuđena na godinu dana zatvora zbog zloupotrebe službenog položaja pri dodeli državnih stanova. Sud je naložio da se suđenje ponovi.

Presuda kojom je osuđena na godinu dana zatvora doneta je u junu 2018. godine, 15 godina nakon pokretanja postupka i suđeno joj je u odsustvu, s obzirom na to da je živela u Moskvi.

Saučešće Dačića

Predsednik Socijalističke partije Srbije Ivica Dačić uputio je podovom smrti Mirjane Marković izjavu saučešća porodici Milošević. U telegramu je poručio da je SPS spremna da u dogovoru s porodicom i Udruženjem "Sloboda" pruži pomoć u organizovanju sahrane.

Srbija je 2015. godine raspisala poternicu za Mirom Marković koja je još na snazi, a u Rusiji je uživala status političke izbeglice i zbog toga nije bila uhapšena po poternici srpskog Interpola.

Ime Mirjane Marković i njenog supruga Slobodana Miloševića vezivalo se u srpskoj javnosti za ubistva novinara Slavka Ćuruvije i bivšeg predsednika Predsedništva Srbije Ivana Stambolića. Obojicu je ubila Služba državne bezbednosti u vreme dok je bračni par Milošević-Marković autokratski vladao Srbijom.

Pravosnažnom presudom koja je potvrđena na tri instance utvrđeno je da je Stambolić otet i ubijen 25. avgusta 2000. po naređenju tadašnjeg predsednika Slobodana Miloševića, kome je Mirjana Marković bila neformalni savetnik.

U Rusiji živi njen sin Marko Milošević, dok ćerka Marija Milošević, s kojom nije bila u kontaktu gotovo 20 godina, živi u Crnoj Gori.

U Srbiji se trenutno nalazi samo Marko Milošević, unuk Slobodana Miloševića koji se pojavljivao na izbornim konvencijama Socijalističke partije Srbije.

Mirjana Marković je bila profesorka sociologije na Prirodno-matematičkom fakultetu Beogradskog univerziteta. Sociologiju je takođe predavala kao redovni profesor na Američko-francuskom fakultetu za menadžment u Beogradu kao i na Fakultetu za međunarodni menadžment u Beogradu.

Bila je redovni član Ruske akademije društvenih nauka i gostujući profesor Moskovskog državnog univerziteta Lomonosov i počasni profesor Univerziteta Lomonosov u Moskvi.

Objavila je oko stotinu radova iz područja teorijske sociologije. Autorka je i dva udžbenika sociološke tematike. Dela su joj prevođena na ruski, kineski i engleski jezik. Bavi se i publicističkom radom, njene knjige "Odgovor" i "Noć i dan" prevedene su na veliki broj jezika.

Izvor: Mondo

   

Izneseni komentari su privatno mišljenje autora i ne odražavaju stavove redakcije Teslić danas.