Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

Create an account

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Name *
Username *
Password *
Verify password *
Email *
Verify email *
Captcha *
 

Predložena najniža plata od 410 KM

Skupština Unije udruženja poslodavaca spremna je da podrži povećanje najniže plate od 410 maraka, što je za 5 maraka više od njihovog ranijeg prijedloga. U Savezu sindikata Republike Srpske danas bez komentara, dok iz resornog ministarstva poručuju da će Vlada prihvatiti bilo kakav dogovor socijalnih partnera.

Iznos najniže plate u Srpskoj za 2018. godinu trebao bi da bude poznat nakon sutrašnje sjednice Ekonomsko-socijalnog savjeta.

Najniža plata ne bi trebalo da pređe 405 maraka, bio je raniji stav Unije udruženja poslodavaca. Vodili su se , kako kažu ,činjenicom da ona treba iznositi 35 do 45 odsto prosječne plate. Ipak, predsjednik Unije poslodavaca Dragutin Škrebić poručio je da su poslodavci spremni na kompromis i da na sutrašnji sastanak Ekonomsko-socijalnog savjeta idu sa prijedlogom od 410 maraka. 

"Pristali smo zbog situacije na 410 KM, nismo imali sastanak Slupštine Unije udruženja poslodavaca, ali smo se telefonski dogovarali i spremni sm opristati na 410. Neki članovi su još protiv", dodao je Škrebić. 

Predsjednica Saveza sindikata Republike Srpske Ranka Mišić kaže ne želi da spekuliše prije sutrašnjeg sastanka.

Resorni ministar Milenko Savanović poručio je da će podržati bilo kakav dogovor poslodavaca i sindikata. U suprotnom, o iznosu najniže plate odlučivaće Vlada.

Najniže plate u Srpskoj, trenutno je 395 maraka. Koliko će iznositi u narednoj godini biće poznato sutra, nakon sastanka Ekonomsko-socijalnog savjeta.

Izvor: RTRS

   

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Teslić danas.