Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

Create an account

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Name *
Username *
Password *
Verify password *
Email *
Verify email *
Captcha *
 

Dodik pozvao Ivanića da dovede pripadnike Trećeg puka na proslavu Dana Republike

Dan Republike je za nešto više od 10 dana, a učešće Trećeg Republika Srpska puka Oružanih snaga BiH u njegovom obilježavanju nije sigurno. Nesuglasice predsjednika Srpske i srpskog člana Predsjedništva ni danas nisu razriješene.

Dok predsjednik Srpske Milorad Dodik poziva Mladena Ivanića da dovede srpske vojnike, ali u defile, ostaje Ivanićeva molba od juče da im se dopusti učešće u svečanosti, jednako kao i ovogodišnjeg 9. januara, mimo defilea.

Da Dan Republike Srpske nije samo svečanost nego i povod za političke igre, jasno je i ove godine. Predsjednik Srpske Milorad Dodik, traži od srpskog člana Predsjedništva BiH Mladena Ivanića da sprovede zakon, kako kaže, i puk koji baštini tradiciju Vojske Republike Srpske dovede u svečani defile 9. januara. Ivanić mu poručuje – odgovor ćeš čekati do 3. januara. Do tada će, valjda, trajati igra gluvih telefona i pozivi bez odgovora.

"Јa pozivam Ivanića javno neka tu jedinicu dovede, biće prva u ešalonu koji će manifestovati jedinstvo Republike Srpske. Nek je dovede, evo pozivam ga javno nek kaže zašto ne može. Јa da sam član Predsjedništva, ja bih ih doveo ili ne bi bilo vojske", rekao je Dodik.

"Pozivam predsjednika Republike da svoju odluku za ovu godinu promijeni. Ove godine je na mene već vršen pritisak od međunarodne zajednice, ali sam odbio", izjavio je juče Ivanić.

Dok Ivanić očekuje da pripadnici Trećeg Republka Srpska puka 9. januara sljedeće godine budu postrojeni u Banjaluci kao i ove godine, Dodik mu odgovara – ako je poenta da raportiraju samo jednom čovjeku, mimo svečane povorke, onda ne moraju da dođu. U svakom slučaju neće dopustiti da Srpska, kako kaže, čeka odluku nekog referenta u Sarajevu hoće li ta jedinica doći, ili ne. 

"Јa o ovome ne donosim odluku, nek donese Ivanić. A potpuno sam siguran da neće donijeti takvu odluku, jer kalkuliše na tom pitanju, a na tom pitanju ne smije biti kalkulacije", istakao je Dodik.

Ivanić podsjeća Dodika da je posljednji put velika bitka vođena o učešću pripadnika Trećeg Republika Srpska puka na obilježavanju Dana Republike i da, ako ih ne pozove na svečanost, tako izlazi ususret bošnjačkoj politici i nekim međunarodnim predstavnicima. A posljednje obilježavanje Dana Republike prošlo je u duhu apelacije Ustavnom sudu BiH i njegove odluke da se taj datum ne smije obilježavati. Predsjednik Srpske poručuje da su apelacije i odluke Ustavnog suda samo razgradile BiH.

"To je politička odluka a Srpska će obilježavati Dan Republike i to dovodi do toga da se neće poštvati Ustavni sud BiH, kao što se više i ne poštuje, jer je on leglo zla i politički motivisanog nasilja u BiH", dodao je Dodik.

Dok svi pozivaju na jedinstvo, i dalje gledamo vrlo razjedinjene stavove predstavnika dvije vlasti, one u Republici Srpskoj i one koja iz Srpske vlada BiH. Ko će predvoditi svečanu povorku 9. januara, građani Srpske, čini se, neće saznati u ovoj godini.

Izvor: RTRS

   

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Teslić danas.