Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

Create an account

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Name *
Username *
Password *
Verify password *
Email *
Verify email *
Captcha *
 

Bosna i Hercegovina u novoj godini bez budžeta

Prvi put nakon 2012. godine Bosna i Hercegovina nema budžet za narednu godinu. Do marta 2018. na snazi je privremeno finansiranje što znači prije svega, isplatu tekućih obaveza, poput plata i spoljnog duga.

Neusvajanje budžeta je samo kulminacija krize među vladajućom koalicijom. SDA je tražila sjednicu BH Parlamenta na kojoj bi se usvojio budzet do kraja godine, ali predsjedavajuća HDZ-ova Borjana Krišto, odbila je taj zahtjev, pozivajući se na poslovničke mogućnosti.

“Pa BiH u 2018. ulazi bez mnogo čega sa čim bi trebala ući, zašta je politika odgovorna u ovoj državi, političari, itd nećemo doći do nekih finansija i do nekih projekata i donatorskih sredstava, da smo postigli i dogvorili neke strateške dokumente”, rekao je ministar bezbjednosti BiH Dragan Mektić.

U slučaju vanrednih ili hitnih situacija Savjet ministara bi mogao reagovati iz budžetske rezerve. Još se svi dobro sjećaju 2011, kada je, zbog krize vlasti, na snazi bilo privremeno finasiranje. I sada nije baš jasno zašto nisu ubrzali proces donošenja odluka jer se radi o najvažnijim dokumentima.

“Privremeno finasiranje omogućava, veže ruke i Savjetu ministara i mnogim drugim institucijama, vi znate da se samo finasiraju plate i međunarodne obaveze, samim tim mnogi drugi razvojni projekti i druge stvari će biti zakočeni”, rekao je ministar civilnih poslova Adil Osmanović.

I kada dođe na dnevni red BH Parlamenta pitanje je kako će proći budžet za narednu godinu. SBB je uslovio svoju podršku usvajanjem amandmana. U svakom slučaju o budžetu bi trebalo da se raspravlja 17.januara u nastavku sjednice BH Parlamenta. U Hdz-u kažu da je najvažnije da se ispoštuje procedura, tačnije omogući ulaganje amandmana.

“Vi znate da i do sada mnogo puta proračun nije usvojen za sljedeću godinu da je suvajan u različitim razdobljima, iduće godine i to nije poseban tehnički problem”, rekao je poslanik HDZ-a u PD PS BiH Predrag Kožul.

O budžetu se u prvom čitanju trebalo raspravljati na sjednici održanoj prije osam dana, ali poslanici nisu stigli do te tačke dnevnog reda, jer su se uglavnom svađali oko izbornog zakona. Predsjedavajuća Borjana Krišto je nakon toga rekla da nije moguće sazvati novu sjednicu i raspravljati samo o budžetu, a sve je rezultiralo usvajanjem odluke o privremenom finansiranju na jučerasnjoj sjednici Savjeta ministara BiH.

Izvor: ATV

   

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Teslić danas.