Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

Create an account

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Name *
Username *
Password *
Verify password *
Email *
Verify email *
Captcha *
 

Tužilaštvo se žalilo: Orić oslobođen na osnovu dokaza koji ne postoji

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine žalilo se na prvostepenu presudu Naseru Oriću, saznaje ATV.

Iako još nema zvanične potvrde saznajemo da Tužilaštvo u žalbi navodi da je presuda jedinstvena u sudskoj praksi jer je bazirana na dokazu koji ne postoji i koji nije izveden na glavnom pretresu. Riječ je o iskazu svjedoka iz 2003. godine, sa glavnog pretresa, o kome nema ni riječi u pisanom otpravku na internet stranici suda, u kome se pominje samo službena zabilješka.

“Presuda je zasnovana na paušalnim ocjenama na procjenama. Dakle, nije zasnovana na zakonom utvrđenim činjenicama. Nadam se nadam se da je postupajući tužilac napisao žalbu onako kako treba”, rekao je Milorad Kojić, direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i žrtava rata.

Dokaz, o kome je u javnoj objavi na izricanju presude Oriću i Sabahudinu Muhiću, govorio predsjedavajući sudskog Vijeća Šemsudin Maksumić, ustvari ne postoji. Na njemu je zasnovano obrazloženje presude a pošto ga nema grubo je povrijeđen član 290 Zakona o krivičnom postupku, protumačili su za ATV pravni stručnjaci. Zato u žalbenom postupku porodice žrtava očekuju osuđujuću presudu.

“Ništa nije sigurno bez obzira što je glavna tužiteljka Gordana Tadić nekim razgovorim obećavala i nekog pomaka. Nisam veliki optimista volio bih da me demantuje u tom smislu ali vidjecemo”, komentariše Nedeljko Mitrović, predsjednik Republičke organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila.

Naser Orić oslobođen je pred Haškim tribunalom optužbi za zloćine u Srebrenici zbog nedostatka dokaza. Prvostepenom presudom suda BiH prije dva mjeseca oslobođen je i optužbi za ubistvo tri srpska civila u srebreničkim selima a ti zločini nisu bili tretirani haškom presudom.

Izvor: ATV

   

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Teslić danas.