Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

Create an account

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Name *
Username *
Password *
Verify password *
Email *
Verify email *
Captcha *
 

Dodik: Srebrenica mjesto strašnog zločina nad Bošnjacima, ali i nad Srbima

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je za današnje izdanje "Glasa Srpske" da je Srebrenica nesumljvo mjesto strašnog zločina nad Bošnjacima, ali i nad Srbima i da se genocid nije mogao desiti samo na jednoj od te dvije strane.

- Razlika je samo u vremenskoj dinamici kada su se ti zločini dešavali. U tri godine rata ubijeno je oko 3.500 Srba. To niko ne može da spori. Međutim, stalni zahtjevi Bošnjaka pa i određeni pokušaji da se to okvalifikuje kao genocid moraju da budu obačeni. Ako se desio genocid nad Bošnjacima, desio se i genociod i nad Srbima. Srbi su ubijani kontinuirano i smišljeno. Ubijane su žene, djeca i starci - rekao je Dodik govoreći o izjavi ministra bezbjednosti BiH i člana SDS-a Dragana Mektića koji je u intervju u za izdanje zagrebačkog "Večernjeg lista" za BiH rekao da Srbi moraju proživjeti katarzu i priznati genocid nad Bošacima u Srebrenici.

Dodik je podsjetio da su podaci koje je svojevremeno dala Vlada Republike Srpskeu famoznom izvještaju o Srebrenici uz zeleno svjetlo tadašnjeg predsjednika Srpske Dragana Čavića korišteni kao osnova za procese koji su vođeni prema pojedincima, a ne jednom narodu.

- Bošnjaci su požurili da zločine u Srebrenici nad Bošnjacima okarakterišu kao genocid. To je neprihvatljivo i kada dolazi od njih, a pogotovo od onih iz Republike Srpske koji na taj način pokušavaju da okvalifikuju te događaje. Potrebno je formirati novu međunarodnu komisiju jer je očigledno da ona koja je bila pod rukovodstvom SDS-a i napravila izvještaj o Srebrenici nije utvrdila prave podatke. Samo nova verifikacija ovih događaja može da bude osnova za bilo kakvu ocjenu toga što se dešavalo - rekao je Dodik i dodao da je indikativno da garnitura koja je na vlasti na nivou BiH ne čini ništa da otkrije ko je naredio i pokušao da ubije predsjednika Srbije Alaksandra Vučića kada je dolazio u Potočare i Srebrenicu i da se o tome namjerno ćuti i ništa ne rješava.

Izvor: Glas Srpske, RTRS

   

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Teslić danas.