Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

Create an account

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Name *
Username *
Password *
Verify password *
Email *
Verify email *
Captcha *
 

Mektić: RS pravi paraslužbe, mladi na obuci u Rusiji

Banjaluka - Ministar bezbjednosti BiH Dragan Mektić iznio je niz teških kvalifikacija o stanju u Srpskoj i na račun njenih zvaničnika, navodeći da je povećan stepen nesigurnosti, da vlasti podržavaju paravojne formacije i da pokušavaju da osnuju paraobavještajnu strukturu.

Mektić je u intervjuu britanskoj agenciji Rojters optužio lidere RS za nacionalističku retoriku i podršku paravojnim organizacijama da bi zastrašili političke protivnike i pridobili glasače uoči izbora.

- Politika u RS trguje strahom i povećan je osjećaj nesigurnosti. Mladi Srbi prolaze vojne obuke u kampovima u Rusiji. Vjeruje se da su grupe kao što su "Noćni vukovi", koji će iduće sedmice posjetiti RS u sklopu balkanske turneje, angažovane od vlasti tog entiteta da bi propagirale netoleranciju prema nesrbima ili umjerenim Srbima uoči izbora. "Noćni vukovi" nisu tipičan moto-klub, oni nose snažne političke poruke, a planiraju da otvore kancelariju u Banjaluci i nadgledaju izbore. Vlasti u RS pokušavaju i da osnuju paraobavještajnu strukturu pod krinkom patriotske organizacije i da je iskoriste za obračun sa protivnicima - rekao je Mektić za jednu od najuticajnijih svjetskih novinskih agencija.

Predsjednik RS Milorad Dodik ocijenio je da to što je uradio Mektić mogu da učine samo oni koji ne vole ni svoj narod, ni svoju državu.

- RS je jedina političko-teritorijalna cjelina koja apsolutno funkcioniše u BiH, a čim funkcioniše, ona je u službi stabilizacije prilika koje nisu tako sjajne ni u FBiH, ni na nivou organa BiH. Zato kvalifikovati RS kao problem ili destabilizujući faktor na Balkanu mogu samo oni koji ne vole ni svoj narod ni svoju državu. Forsiranje lažnih tema kao što je podrška paravojnim formacijama, kojih nema i obuka srpske djece, koje takođe nema i sličnih, narudžba je koju je SDS od mentora dobio spolja i u funkciji je eliminacije vlasti u Srpskoj nedemokratskim sredstvima - naglasio je Dodik.

Istakao je da razumije potrebe opozicije da iskoriste sve mogućnosti u borbi protiv vlasti, što je demokratski, ali da se pod demokratiju ne mogu podvesti lažne optužbe.

- Oni koji Srpsku lažno optužuju kao izvor nestabilnosti neprijatelji su i svog naroda i države. To dolazi od onih koji u nedostatku svoje, sprovode tuđu politiku. Vlast i opozicija imaju dovoljno terena i tema na kojima mogu da ukrste koplja. Teren na kojem se danas nalaze istaknuti predstavnici SDS-a je živo blato, u koje žele da uvuku sve za sobom, svjesni debakla na predstojećim izborima - rekao je Dodik.

Ministar unutrašnjih poslova RS Dragan Lukač istakao je da je Mektić dobio zadatak od mentora iz Sarajeva da drži tenzije na Srpskoj.

- Pozivam Mektića da kaže ko su mladi Srbi koje neko navodno odvodi u Rusiju na obuku. Neka kaže čija su to djeca, ko su njihovi roditelji, ko ih odvodi na obuku i sa kojim ciljem. Mektić iznosi neistine s ciljem destabilizacije i držanja RS i srpskog naroda u tamnom vilajetu, a sve za interese Sarajeva i svih neprijatelja Srpske - ističe Lukač.

On je dodao da Mektić ne priča ništa o kriminalu u Sarajevu, paradžematima i pravim paravojnim organizacijama koje djeluju u FBiH.

- Ne priča o tome ko je regrutovao i odveo u Siriju više od 300 džihad-ratnika, ko ih sada dočekuje kada se vraćaju, ko im omogućava da dobijaju mizerne kazne i da dalje šire svoju organizaciju u FBiH - naveo je Lukač.

Potpredsjednik Narodne skupštine RS Nenad Stevandić smatra da su Mektićeve optužbe imaginarne i da skreću pažnju sa terorističkih aktivnosti radikalnih islamista.

- Te optužbe predstavljaju najprljaviju kampanju - naglasio je Stevandić.

Mektić je na jučerašnjoj konferenciji za novinare u Sarajevu rekao da čitava vlast u RS ima naopakog i nakaradnog mentora koji ju je doveo u trenutnu situaciju.

- Kad god nemaju ništa za mene da kažu, govore da radim po nalogu mentora iz Sarajeva, po nalogu Bakira Izetbegovića. Ja mislim svojom glavom, nemam nikakvih mentora. Za mene su mentor Ustav i zakoni ove države. Kritički se odnosim, ne prema Srpskoj, već prema vlasti u RS koja bezočno krade - rekao je Mektić i dodao da je godinama govorio o islamskom radikalizmu, terorizmu i odlascima ratnika u Siriju.

"Noćni vukovi", zabrana, Putin i fotografija

Sarajevski portal "Žurnal" objavio je da je vođi "Noćnih vukova" Aleksandru Zaldostanovu iz Rusije i državljaninu Srbije Saši Saviću, koji slovi za vođu "Noćnih vukova" na Balkanu od juče zabranjen ulazak u BiH.

Navedeno je da su Zaldostanova i Savića institucije BiH proglasile opasnošću po nacionalnu bezbjednost, a da će ostali članovi "Noćnih vukova" u slučaju ulaska u BiH biti posebno tretirani.

Počasni član "Noćnih vukova" je ruski predsjednik Vladimir Putin, a zanimljivo je da se sa njima fotografisao i Dragan Mektić, koji ih opisuje kao prijetnju.

Reakcije

Petar Đokić, predsjednik SP-a

Dragan Mektić je otišao daleko u sferu politike i izašao iz okvira svog neposrednog posla. Mektić već duže vrijeme daje veoma proizvoljne ocjene, a najbolji odgovor na sve te priče biće dat na izborima 7. oktobra.

Milomir Savčić, predsjednik Boračke organizacije RS

Nadležni organi treba da daju informacije o raznim procjenama u vezi sa postojanjem ili nepostojanjem paravojnih formacija.

Duško Vukotić, predsjednik Udruženja "Veterani RS"

Izjave Dragana Mektića štete Srpskoj. Ničim nije dokazano da je bilo koja organizacija koja ima predznak srpski teroristička ili paravojna formacija.

Izvor: Glas Srpske

   

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Teslić danas.