Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

Create an account

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Name *
Username *
Password *
Verify password *
Email *
Verify email *
Captcha *
 

Većina u Kotor Varošu napukla zbog sukoba biznismena

Sukob biznismena zbog unosnih poslova u Kotor Varošu prelio se u salu kotorvaroškog parlamenta, gdje je došlo do pucanja skupštinske većine zbog izgradnje jednog poslovnog objekta.

Sjednica Skupštine opštine Kotor Varoš koja je bila zakazana za petak nije održana, a problem je nastao zbog planiranog razmatranja odluke o pristupanju izradi regulacionog plana “Topolje 1”. Tim planom, čiji su najveći zagovornici članovi vladajuće koalicije PDP i DNS, predviđeno je da na tri godine bude zabranjena bilo kakva izgradnja na zemljištu koje je kupila kompanija “Slavuljica” iz Teslića. Ova kompanija posjeduje lanac benzinskih pumpi i trgovačkih centara i plan joj je da proširi poslovanje i na Kotor Varoš, zbog čega je kupila zemljište i započela prikupljanje dokumentacije za izgradnju objekta. Zemljište se nalazi na ulazu u Kotor Varoš iz pravca Banjaluke, a prema nezvaničnim informacijama, protiv izgradnje poslovnog centra već duže vrijeme lobira nekoliko kotorvaroških privrednika.

Inicijativu za donošenje regulacionog plana pokrenuo je PDP, ali je ona naišla samo na podršku DNS-a.

– Inicijativa je izazvala raskol u vladajućoj koaliciji jer je ocijenjena nezakonitom i neprihvatljivom s obzirom na to da Kotor Varoš važi za jedan od gradova sa najboljim poslovnim ambijentom i najvišom stopom zaposlenosti u RS, a postoji i realna opasnost da kompanija “Slavuljica” podnese tužbu protiv opštine. SDS nije želio da je podrži iz prostog razloga što bi na taj način poslao poruku da je protiv milionske investicije i zapošljavanja radnika. Rezervisana je i SDA, dok odbornici SP-a, koji su se u posljednje vrijeme prilično distancirali od vladajuće koalicije, ne dolaze na sjednice Skupštine opštine – rekao je za “Glas Srpske” izvor iz vladajuće koalicije u Kotor Varošu.

Rezervni plan, prema riječima  sagovornika, bilo je pridobijanje opozicionih stranaka, ali su davanje podrške odbili i SNSD i koalicija HDZ BiH/HNS BiH, dok je jedan odbornik Ujedinjene Srpske u ovakvoj konstelaciji odnosa bio nevažan.

Jedina mogućnost na kraju je bila da sjednica bude pomjerena za utorak, kada odbornike čeka isti dnevni red.

– Kao pokušaj kompromisa je predloženo da odluka o spornom regulacionom planu bude donesena jednoglasno, odnosno da je podrži svih 27 odbornika. U suprotnom je neizvjesno da li će biti usvojena – rekao je sagovornik Glasa Srpske.

U političkim partijama koje su zastupljene u kotorvaroškom parlamentu u petak niko nije želio da komentariše ovaj slučaj, a na telefonske pozive nisu odgovarali ni načelnik opštine Zdenko Sakan ni potpredsjednik Skupštine opštine Radenko Čupić, koji su kadar PDP-a.

Vlasnik kompanije “Slavuljica” Milorad Slavuljica nije odgovarao na telefonske pozive.

Usijani telefoni

Telefoni u Kotor Varošu su, prema nezvaničnim informacijama, bili usijani uoči zakazane sjednice Skupštine opštine.

– Zagovornici odluke o regulacionom planu pokušavali su na sve načine i na svim stranama pridobiti podršku. Ne samo da su lobirali kod predsjednika stranaka u Kotor Varošu, nego su pokušali i da pojedinačno slome odbornike – rekao je sagovornik “Glasa Srpske” iz jedne od stranaka.

(Glas Srpske, ATV)

   

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Teslić danas.


    Info Najčitanije