Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

Create an account

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Name *
Username *
Password *
Verify password *
Email *
Verify email *
Captcha *
 

Dodik: Nedopustiv pokušaj satanizacije poslanika

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da s gnušanjem odbacuje svaki pokušaj satanizacije poslanika u Narodnoj skupštini Republike Srpske koji nisu podržali izvještaj Anketnog odbora u vezi sa slučajem stradanja Davida Dragičevića, jer su štitili dostojanstvo parlamenta.

Dodik je naglasio da poslanici na ovaj način nisu podlegli primitivnim prizemnim emocijama, kakve je želio da izazove predsjednik Anketnog odbora Branislav Borenović i ostali.

"Čuo sam sinoć /srpskog člana Predsjedništva BiH Mladena/ Ivanića koji gotovo panično govori da ne može da vjeruje da je Skupština to uradila. Elementarna politička pismenost svakog političara je da se zna da postoji podjela vlasti na zakonodavnu, izvršnu i sudsku i da nema miješanja u te segmente. Očigledno Ivanić ima želju da se miješa, mi nemamo", rekao je Dodik novinarima u Srpcu.

On je istakao da je Anketni odbor prekršio Ustav Srpske i da su članovi ovog odbora prenijeli svoje politike u zaključke koje su pokušali nametnuti Narodnoj skupštini, koja na to nije nasjela.

"Parlament je odbio zato što niko, ni parlament, a posebno Anketni odbor, nema pravo da kvalifikuje djelo i da se miješa u sudsku vlast", naglasio je Dodik.

On je ocijenio da zaključci Anketnog odbora i naredba tužilaštva za sprovođenje istrage u ovom slučaju nemaju veze jedno s drugim, te da se pravi konfuzija.

Dodik je upitao zašto je Okružno tužilaštvo u Banjaluci nakon 90 dana našlo trenutak, baš kada je Narodna skupština odlučivala, da objelodani da je donijela naredbu i kako je moguće da dva poslanika odu u tužilaštvo, pa javno izdejstvuju informaciju.

"Nikada nisam zvao tužioce niti urgirao za neki predmet, ali očigledno da neki imaju prolaze kod tih institucija", rekao je Dodik.

On je naglasio da je od samog početka odgovornost bila na tužilaštvu, a ne na Narodnoj skupštini koja je zbog socijalne i ljudske osjetljivosti razmatrala ovo pitanje.

Dodik je podsjetio na izlaganje ministra unutrašnjih poslova Srpske Dragana Lukača u Narodnoj skupštini početkom maja kada je rekao da je poznato kretanje nastradalog mladića, osim kretanje od nekoliko metara, te da se nije pojavila nijedna nova činjenica.

On je naglasio da tužilaštvo nije efikasno i da su morali preduprijediti spekulacije, jer sve što su saopštili je bilo poznato i nakon podnošenja izvještaja policije.

Dodik je rekao da je naredba tužilaštva o pokretanju istrage demantovala spekulacije da je Dragičević otet, pretučen i silovan i da problem i jeste što su porodica Dragičević i grupa "Pravda za Davida" to tvrdili.

"Tužilaštvo je to demantovalo, a moglo je to i ranije učiniti", rekao je Dodik.

On je naveo da su i nalazi iz Zagreba pokazali da su povrede nastale prilikom pada i kretanja tijela kroz korito rijeke Crkvene i da nije bilo povreda od prebijanja.

Dodik smatra da okupljanja na Trgu Krajine treba prekinuti, da nijedan skup nije održan legalno i da je ovaj slučaj jedino stvar tužilaštva.

Dodik: Povećanje plata nije predizborni trik

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik odbacio je optužbe PDP-a da je najavljeno povećanje plata predizborni trik vlasti, te poručio da to ne bi bilo moguće da nema rasta BDP-a.

Dodik je naglasio da Srpska u posljednjih 14 mjeseci ima kontinuiran rast BDP-a, koji se održava na stopi od 3,5 odsto.

"U tih 14 kvartala najveći dio je bila deflacija, ali smo i u tim uslovima povećavali naš domaći proizvod. Imali smo sreće da nam dođu i investitori i pomognu u svemu tome", rekao je Dodik novinarima u Srpcu.

On je naglasio da je riječ o ozbiljnom odricanju od sredstava sa javnih računa lokalnih zajednica i Republike da bi se pomogao realni sektor.

Dodik je rekao da PDP-u sve predstavlja malverzaciju i da ova partija sprovodi svoju kampanju, kako je naveo, lešinarenja u vezi sa smrti i ostalim.

On je podsjetio da su za vrijeme "kaubojskog upravljanja" PDP-a smanjene penzije, otpisano 50 odsto potraživanja penzionera, te izgubljen značajan broj privrednika.

Dodik je ponovio da nije moguće slagati da postoji rast BDP-a, pokrivenost uvoza izvozom od 71 odsto, da se gradi bolnica u Istočnom Sarajevu, te drugo.

"Ili imate to ili nemate. Ne možete to da sakrijete", zaključio je Dodik.

Izvor: SRNA, RTRS

   

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Teslić danas.