Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

Create an account

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Name *
Username *
Password *
Verify password *
Email *
Verify email *
Captcha *
 

Tužilaštvo BIH: Dokazali smo sve navode iz optužnice, tražimo osuđujuće presude

 
Dokazali smo sve navode iz optužnice, a zaštićeni svjedok je nekoliko puta detaljno opisao način ubistva srpskih zarobljenika. I drugi svjedoci su o tome govorili i zbog toga tražimo osuđujuće presude za Nasera Orića i Sabahudina Muhića, poruka je Tužilaštva u završnoj riječi. 

Napori odbrane da diskredituje zaštićenog svjedoka nisu uspjeli, poručuju iz Tužilaštva, gdje kažu da su u potpunosti sigurni da su uspjeli da potkrijepe sve optužbe.

"Tako da u konačnici Tužilaštvo smatra, da su optuženi Naser Orić i Sabahudin Muhić, počinili krivična djela kako im se to optužnicom stavlja na teret, da odbrana ni u jednom dijelu nijednim dokazom, nije opovrgla nijedan stav, ni tezu tužilaštva, nijednu činjenicu naznačenu u dispotizivu optužnice", kaže Miroslav Janjić, tužilac Tužilaštva BiH. 

Zaštićeni svjedok koji je govorio o ubistvima Srba u Podrinju, je trpio pritiske još dok je istraga trajala, poručuju iz Tužilaštva. Svjedok je morao da napusti Bosnu i Hercegovinu, a stravične pritiske trpjeli su i članovi njegove porodice. Majka mu je pretučena, a i brat je morao da napusti BiH. 

Izjave svjedoka nisu se razlikovale, kako to tvdi odbrana Nasera Orića, već na ranijim saslušanjima, iz straha ili nekih drugih razloga, nije sve rekao. Zato je svoje izjave dopunio dva puta u Sud BiH, gdje je potvdio da je svojim očima gledao stravična ubistva tri srpska zarobljenika, koje su prethodno Naser Orić i njegovi saborci tukli i maltretirali. 

Nakon što je progovorio o zločinima, svjedoku je bezbjednost bila ugrožena.  

"Njemu je sugerisano, poštovani sude, da postoji opasnost za njegov zivot, i on je da tako kažem pod oružjem, njega su pripadnici SIPE, izveli uz oružanu pratnju iz BiH, zajedno sa njegovm užom porodicom", rekao je Janjić.

Nije samo zaštićeni svjedok govorio o ubistvima, već i brojni drugi, stav je Tužilaštva. Pred sam kraj drugosptepenog postupka predali su preciziranu optužnicu, a sve u u vezi sa prvom tačkom, odnosno ubistvom sudije Slobodan Ilića. Navodi se da je Orić, osim uboda nožem i udaraca, pucao na ratnog zarobljenika.

Odbrana poručuje da će sve komentarisati kada budu iznosili završne riječi. Advokati Nasera Orića i Sabahudina Muhića, nakon iznošenja završnih riječi Tužilaštva, nisu željela da daju izjave, a to će uraditi kako su rekli kada se postupka završi. 

Izvor: ATV

   

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Teslić danas.