Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

Create an account

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Name *
Username *
Password *
Verify password *
Email *
Verify email *
Captcha *
 

Dodik pisao Trampu, evo šta mu je poručio

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik uputio je pismo predsjedniku Sjedinjenih Američkih Država Donaldu Trampu.

Dodik je u pismu poručio da Srbi kao konstitutivni narod u BiH i Republika Srpska kao entitet ne doživljavaju 25. novembar danom državnosti, pojasnivši da taj dan nije regulisan bilo kakvom relevantnom odlukom kao praznik.

"Kao predsjedavajući Predsjedništva BiH želim da Vas obavijestim da Srbi kao konstitutivni narod u BiH, Republika Srpska kao entitet i ja lično ovaj dan ne doživljavamo danom državnosti, niti je taj dan regulisan bilo kakvom relevantnom odlukom kao praznik. Druga dva naroda unutar BiH taj praznik baštine iz vremena komunizma, dok ga Srbi ne doživljavaju praznikom", naveo je Dodik u pismu koje je dostavljeno medijima.

Odgovarajući na pismo koje je dobio od američkog predsjednika povodom 25. novembra, dana koji se u dijelu BiH obilježava kao dan državnosti, iako zakon o praznicima nije donesen, Dodik je pojasnio da je toj konfuziji umnogome, nažalost, doprinijela stara američka administracija, oglušujući se po tom pitanju, na stav Republike Srpske i srpskog naroda, bez koga se u BiH ne mogu donositi nikakve odluke, pa ni proglašavati i nametati državni praznici.

"Želim da Vam prenesem moje namjere na građenju iskrenih i uspješnih odnosa sa Amerikom, lišenih bilo kakvih spekulacija. Cijenim Vas i Vašu politiku koja ide za tim da se ne miješa u unutrašnje stvari drugih zemalja i to što podržavate doktrine patriotizma u cijelom svijetu", navedeno je u Dodikovom pismu.

Dodik je naglasio da se zalaže za što skorije pristupanje BiH EU, te da, kako je naveo, nikakva odluka o učlanjenju u NATO nije donesena, jer se on i Republika Srpska zalažu za vojnu neutralnost, pošto se NATO duboko miješao u rat u BiH i bombardovao Srbe u Republici Srpskoj.

"Poštovana ekselencijo, obradovao sam se Vašoj pobjedi, pratim Vaše stavove i potpuno sam uvjeren da će pod Vašim vođstvom Amerika biti još moćnija i prosperitetnija zemlja. Prenosim Vam moje iskreno uvažavanje", navedeno je u pismu predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika.

DŽaferović: Dodikov lični stav

Iz kabineta bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Šefika DŽaferovića saopšteno je da pismo koje je predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik uputio predsjedniku SAD Donaldu Trampu "ne predstavlja stav ove institucije", niti, kako kaže, odslikava zvaničnu politiku BiH.

Povodom Dodikovog pisma Trampu u kome je naglašeno da Srbi kao konstitutivni narod u BiH i Republika Srpska kao entitet ne doživljavaju 25. novembar danom državnosti BiH, te da taj dan nije regulisan bilo kakvom relevantnom odlukom kao praznik, iz kabineta bošnjačkog člana Predsjedništva navode da se pismo može posmatrati jedino i isključivo kao, kako kažu, pojedinačni stav Milorada Dodika, te da je "izneseno nekoliko proizvoljnih i netačnih ocjena".

Osvrnuvši se na dio pisma u kome je Dodik naglasio da se zalaže za što skorije pristupanje BiH EU, te da nikakva odluka o učlanjenju u NATO nije donesena, jer se on i Republika Srpska zalažu za vojnu neutralnost, pošto se NATO duboko miješao u rat u BiH i bombardovao Srbe u Republici Srpskoj, u saopštenju iz kabineta bošnjačkog člana Predsjedništva se pozivaju na, kako su naveli, Zakon o odbrani koji je Parlamentarna skupština BiH usvojila 28. septembra 2005. godine.

Izvor: Mondo

   

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Teslić danas.