Arbitri/miritelji: brz i besplatan način da riješite vaš radni spor sa poslodavcem

Budući da sam ove godine imenovan za miritelja za radne sporove ispred Agencije za mirno rješavanje radnih sporova Republike Srpske, da je za cjelokupno područje dobojske regije (Doboj, Petrovo, Teslić, Stanari, Modriča, Derventa, Modriča, Šamac, Brod, Vukosavlje) imenovano ukupno tri arbitra/miritelja, kao i da šira javnost nije upoznata u dovoljnoj mjeri sa radom Agencije i arbitara/miritelja, osjećam se pozvanim da zainteresovanim radnicima i poslodavcima približim ovu mogućnost i način rješavanja radnih sporova.

Ukoliko ste radnik i imate spor sa poslodavcem oko ostvarivanja prava iz rada (otkaz ugovora o radu, ponuda i zaključenje ugovora pod izmjenjenim okolnostima, neisplaćivanje plate, regresa, toplog obroka, jubilarne nagrade, otpremnine zbog odlaska u penziju ili otkaza ugovora o radu, uplata doprinosa, naknada materijalne štete ili bilo koje drugo pravo po osnovu rada) ili ste poslodavac i imate radni spor sa radnikom, Agencija za mirno rješavanje radnih sporova Republike Srpske putem svojih arbitara/miritelja može povodom prijedloga zainteresovane strane na brz, jednostavan, dobrovoljan, efikasan i, što je najvažnije, POTPUNO BESPLATAN način rješiti radni spor posredujući između radnika i poslodavca u cilju pronalaženja najboljeg i kompromisnog rješenja koje bi zadovoljilo obije strane, a nakon čega radnik, poslodavac i miritelj potpisuju sporazum koji ima snagu izvršne isprave. Dakle, ovakav sporazum ima snagu kao pravosnažna presuda suda. Nema suđenja, nema proteka nekoliko godina neizvjesnosti, nema skupih troškova advokata i troškova sudskih taksi. Ukoliko se pronađe kompromis, sve se završava već za nekoliko dana i za razliku od sudskog spora nema nezadovoljne stranke, jer je zaključeni sporazum plod i izraz međusobne saglasnosti poslodavca i radnika i upravo takav sporazum obije stranke žele.

Ko su arbitri/miritelji? Arbitri/miritelji su diplomirani pravnici sa iskustvom u oblasti radnih odnosa koji se putem javnog konkursa biraju na period od četiri godine i koji ispred Agencije za mirno rješavanje radnih sporova RS posreduju između radnika i poslodavca u radnom sporu, sačinjavaju sporazum i daju prijedloge i preporuke za okončanje radnog spora.

Arbitri/miritelji dužni su da postupaju odgovorno, savjesno i nepristrasno, vodeći računa da strane u sporu imaju jednaka prava i obaveze. Oni nisu ničiji zastupnici, ni radnika, niti poslodavca. Oni su nezavisni, nepristrasni i nemaju interes da bilo koja stranka uspije u sporu. Njihov jedini zadatak je da posreduju između radnika i poslodavca i pokušaju putem komunikacije i svog stručnog znanja približiti suprotstavljene stavove stranaka, a njihov jedini interes je da se među strankama zaključi sporazum kojim će obije stranke biti zadovoljne.

Arbitar/miritelj može u cilju pravilnog i potpunog utvrđenja činjeničnog stanja i predlaganja odgovarajućeg prijedloga za rješenje radnog spora, po potrebi, da zakaže raspravu u predmetu spora na koju se pozivaju radnik i predstavnik poslodavca i koja se, po pravilu, održava u prostorijama poslodavca.

Šta sve treba da sadrži prijedlog za mirno rješavanje radnog spora propisano je članom 10. Zakona o mirnom rješavanju radnih sporova.

Prijedlog treba da sadrži:

  1. ime i prezime stranaka u sporu sa adresama i brojevima telefona (ime i prezime radnika i njegova adresa, kao i puni naziv poslodavca i njegovo sjedište, odnosno adresa),
  2. predmet spora (to je ono što je sporno između radnika i poslodavca, a može se raditi o: otkaz ugovora o radu, ponuda i zaključenje ugovora pod izmjenjenim okolnostima, neisplaćivanje plate, regresa, toplog obroka, jubilarne nagrade, otpremnine zbog odlaska u penziju ili otkaza ugovora o radu, naknada materijalne štete ili bilo koje drugo pravo po osnovu rada),
  3. dokumentacija u vezi sa predmetom spora, kao i imena, prezimena i adrese svjedoka, ako postoje (najčešće se radi o ugovorima o radu, aneksima ugovora, raznim rješenjima poslodavca, obračunu plate itd.),
  4. prijedlog konkretnog arbitra/miritelja po imenu i prezimenu koji će voditi postupak mirnog rješavanja radnog spora (“ predlažem da Agencija za miritelja koji će da vodi postupak odredi Borisa Sunarića iz Doboja”),
  5. mjesto i datum sačinjavanja prijedloga,
  6. potpis podnosioca.

Prijedlog se šalje na neki od sljedećih načina:

  • poštom u dva primerka u Agenciju za mirno rješavanje radnih sporova RS na adresu Aleja Svetog Save broj 10, 78000 Banjaluka ili
  • elektronskom poštom (mejl: Ova adresa e-pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript u vašem brauzeru da biste je videli. ) ili
  • faksom ( 051/325-870 ).

Moja lična iskustva sa mirnim rješavanjem radnih sporova su veoma pozitivna, a procenat zaključenih sporazuma, suprotno percepciji javnosti ka ovom načinu rješavanja radnih sporova, pa i mojim ličnim očekivanjima, izuzetno visok (75 %). To svakako daje osnov za zaključak da je mirno rješavanje radnih sporova prirodan i najbolji način za rješavanje radnog spora i da, iako predstavlja jednu novinu u našem pravnom sistemu, već sada nailazi na široko prihvatanje od strane radnika i poslodavaca.

Mirno rješavanje radnih sporova je način rješavanja radnih sporova koji je, na kraju krajeva, zastupljen u većem dijelu Evrope i svim zemljama regiona i svakako će već u bliskoj budućnosti doživjeti sve veću zastupljenost i zauzeti primat nad sudskim rješavanjem radnih sporova. Prema podacima Agencije za mirno rješavanje radnih sporova Republike Srpske već sada se pred Agencijom vodi više radnih sporova, nego pred svim sudovima u Republici Srpskoj zajedno, a još veće povećanje očekuje se na proljeće 2019. godine ukoliko Narodna skupština Republike Srpske usvoji najavljivane izmjene zakona kojima bi mirno rješavanje radnih sporova bilo obavezni preduslov za sudsku zaštitu, odnosno podnošenje tužbe u radnom sporu pred nadležnim sudom.

Piše: Boris Sunarić, dipl. pravnik

e-mail: Ova adresa e-pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript u vašem brauzeru da biste je videli.

Posjetioci reporteri - 18.03.2013. godine

Posjetioci reporteri - Vlado Zelenbabić, prof.

TESLIĆ - Redovni posjetilac Vašeg Internet portala, profesor Vlado Zelenbabić iz Teslića, poslao nam je veliki broj fotografija koje je želio da podijeli sa svim posjetiocima portala.

Posjetioci reporteri

Posjetioci reporteri

Poštovani posjetioci,

Internet portal Teslić danas Vas poziva da postanete posjetilac reporter, i dostavite nam Vaše sadržaje koje želite da budu objavljeni na Vašem portalu. Možete nam slati slike, tekstove, reportaže i sve ostale materijale koje ćemo nakon toga zajednički objavljivati pod Vašim imenom.

Materijale nam možete dostavljati na e-mail: Ova adresa e-pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript u vašem brauzeru da biste je videli..

Pridružite nam se i postanite dio najposjećenijeg Internet portala u Tesliću.

Dobro došli!

(Redakcija portala Teslić danas)


O portalu

Teslić danas - Vaš internet portal!

Najposjećeniji internet portal u Tesliću. Šesnaest godina sa Vama. Hvala na povjerenju!

Kontakt e-mail: teslicdanas@gmail.com