Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

Create an account

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Name *
Username *
Password *
Verify password *
Email *
Verify email *
Captcha *
 

Manastir Liplje

Manastir Liplje
Manastir Liplje, duhovno utočište i mjesto tihovanja kakvo se samo poželjeti može

Odakle god dolazili, u svetinju vas vodi dvadesetak kilometara uskog, što asfaltnog, što makadamskog puta, pa Vam manastir izgleda dalek i nepristupačan. Ljepota netaknute prirode utjeha je putniku namjerniku.

U podnožju planine Borja manastirska crkva, čija visoka kupola, u veličanstvenom skladu sa okolnim borovima, stremi ka nebu.

Manastiri su prve srpske škole, riznice prošlosti, pečati sadašnjosti i temelji budućnosti. U njima su se tvorile prve srpske knjige, vrijedne ruke monaha i monahinja uz blagoslov Božiji slikale su ikone, ukrašavale bogoslužbene sasude, vezle najljepše odežde za sveštenoslužitelje, za srpske careve i kraljeve... Kao najčešći ktitori manastira pominju se vladari iz dinastije Nemanjića, prije svih Stefan Nemanja, potonji sveti Simeon, i sveti Sava. Njima se pripisuje i osnivanje manastira Liplje u Eparhiji banjalučkoj.

U Liplje se može doći sa kotorvaroške, ili teslićke strane. Odakle god dolazili, u svetinju vas vodi dvadesetak kilometara uskog, što asfaltnog, što makadamskog puta, pa vam manastir izgleda dalek i nepristupačan. Ljepota netaknute prirode utjeha je putniku namjerniku do trenutaka kad se u podnožju planine Borja ukaže manastirska crkva, čija visoka kupola, u veličanstvenom skladu sa okolnim borovima, stremi ka nebu.

U tom trenutku jedino želite da što prije stignete dolje, gdje manastir grle dvije vode žive: potok Mlječanica i rijeka Bistrica.

Manastir Liplje pohodili smo u svete predvaskršnje dane, kad se spremao da sa cijelom vaseljenom dočeka Hristovo Vaskrsenje. Posljednjih godina traje velika obnova ovog manastira, pa nam se čini da vijekovi trajanja nisu na njemu ostavili traga. Ipak, na luneti iznad zapadnog portala čitamo da je Hram Blagovještenja Presvete Djeve Marije, zadužbina Save Nemanjića iz 1219. godine. Zaštitnik i hramovna slava ranije je bio sveti Nikola, a od obnove u 19. vijeku, to je veliki Bogorodičin praznik - Blagovijesti.

Prvi pouzdani podaci o manastiru Liplje potiču iz druge polovine 15. vijeka, kada su monasi ovog manastira i susjednog manastira Stuplje, koji takođe u ovom našem vremenu vaskrsava, upisali svoja imena u Kruševski pomenik manastira Dobruna kod Višegrada.

Narodno predanje kazuje da je manastir i selo Liplje dobilo ime po okolnim lipama. Drugi, opet, tvrde da je ime manastiru dala trava lipica, koja je rasla u ovom, nekad poznatom stočarskom kraju. Pripovijeda se da je u minula vremena, sa pladišta na Borju, gdje su monasi čuvali ovce, drvenim žlijebovima sprovedenim kroz brdo teklo mlijeko u manastir.

U svojoj dugoj i burnoj istoriji, manastir Liplje je više puta bio rušen i paljen, uništavan, ali ne i uništen.

Iz sačuvanih zapisa i rukopisnih knjiga saznajemo da je, početkom 17. vijeka, bratstvo ovog manastira bilo brojno, te da je ovdje postojala prepisivačka radionica.

Manastirska crkva u svojoj arhitekturi otkriva rašku školu, o čemu govore i dekorativni elementi na njenoj fasadi. Građena je od lomljenog, neobrađenog kamena. Od nekadašnjeg freskopisa, na zidovima vidljivo nije ostalo ništa, ali  po fragmentima fresaka, nađenim prilikom obnove osamdesetih godina prošlog vijeka, koje stručnjaci datuju u 16. vijek, zna se da je crkva bila oslikana.

Nakon velikog austro-turskog rata, vođenog 1683-1699, zulum turskih vojnika nad srpskim življem primora i većinu monaha iz pravoslavnih manastira da potraže glavi mjesto u nekim mirnijim krajevima. Ljetopisac u jednoj od rukopisnih knjiga manastira Orahovice, u koji su izbjegli lipljanski i stupljanski monasi, bilježi: "U ta vremena manastiri mnogi opustješe i sagorješe od prokletih i bezbožnih agarjanskih čeda. I tada manastir Stuplje i manastir Liplje sagorješe i opustješe sasvim".

Manastir Liplje, ipak, nije stradao do temelja, kao što se to desilo sa obližnjim Stupljem. U toku turske vladavine, narod je pokušavao da obnovi svoju porušenu svetinju, ali je molba uslišena tek u drugoj polovini 19. vijeka, o čemu svjedoči zapis u luneti zapadnog portala.

Konačno, godine 1965, u Liplju je ponovo, poslije više od dva vijeka, užeženo kandilo monaškog opštežića. Dvije godine docnije, u obnovljenom manastiru, obavljeno je i prvo monašenje: zamonašen je današnji episkop banjolučki gospodin Jefrem. Od 1980. godine, kada episkop Jefrem dolazi na čelo Eparhije banjolučke, počinje novi procvat manastira ove eparhije, pa tako i Liplja, koja traje do dana današnjeg. Sveobuhvatna obnova omogućava danas vjernima da u ovoj svetinji nađu svoje duhovno utočište, a onima, željnim manastirskog tihovanja, mjesto kakvo samo poželjeti mogu.

(Teslić danas)

   

Izneseni komentari su privatno mišljenje autora i ne odražavaju stavove redakcije Teslić danas.

Iz Teslića Najčitanije

Uhapšen napadač na Dragana Bogdanića

18.04.2019 Vijesti iz Teslića

Cvijanovićeva u šetnji Teslićem (FOTO)

19.04.2019 Vijesti iz Teslića

Vremenska prognoza