Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

Create an account

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Name *
Username *
Password *
Verify password *
Email *
Verify email *
Captcha *
 

Geografski položaj Teslića

Geografski položaj Teslića

Opština Teslić po svim parametrima spada u red najvećih opština u Republici Srpskoj. Opština se prostire na 845 kvadratnih kilometara. Prema podacima sa poslednjeg popisa stanovništva iz 1991. godine, Teslić je imao 59.854 stanovnika.

Nakon demografskih oscilacija u ratnim i poratnim godinama , procjenjuje se da opština ima nešto više od 53.000 stanovnika. Sam grad Teslić ima oko 8.000 stanovnika, a sa prigradskim naseljima i oko 25.000.

Teslić je relativno mlad grad. Ponikao je u posljednjim dekadama XIX vijeka zajedno sa prvim projektima industrijalizacije na ovom području. Za razliku od Teslića, nekoliko naselja, odnosno mjesnih centara sa područja opštine imaju srednjovjekovnu tradiciju i puno su starija od grada Teslića. Sam grad je smješten u pitomoj dolini rijeke Usore, na magistralnom putu Doboj-Banja Luka, na 85. kilometru od Banja Luke i 27. od Doboja.

Na grad Teslić naslanja se živopisno i veoma ugodno prigradsko naselje Banja Vrućica. Sa zdravstveno-turističkim kompleksom u kojem se nalazi pet hotela, prirodna banja za liječenje kardiovaskularnih oboljenja i objekat za sport i rekreaciju. Banja Vrućica je  nadaleko poznata i rado posjećena.

Posjećena je i kao turistička atrakcija i kao zdravstveni centar, a sa svojih 1.000 kreveta u hotelskom smiještaju, po broju noćenja u sirem okruženju, proteklih godina jedino su joj konkurisali Neum i Sarajevo.

Od atraktivnih sadržaja na području opštine Teslić svakako treba pomenuti sportsko-rekreativni centar na planini Borja, sa motelom „Hajdučka voda“. Nadomak ovog centra nalazi se manastir Liplje. Manastir i manastirski ambijent ostavljaju impresivan utisak, sa kulturno-istorijskim refleksijama koje sežu sve do 1219. godine, kada započinje njegovo građenje.

(Teslić danas)

   

Izneseni komentari su privatno mišljenje autora i ne odražavaju stavove redakcije Teslić danas.

Iz Teslića Najčitanije

Uhapšen napadač na Dragana Bogdanića

18.04.2019 Vijesti iz Teslića

Cvijanovićeva u šetnji Teslićem (FOTO)

19.04.2019 Vijesti iz Teslića

Vremenska prognoza