Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

Create an account

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Name *
Username *
Password *
Verify password *
Email *
Verify email *
Captcha *
 

Više od 200 ljekara specijalista prisustvuje tradicionalnim 14. "Danima Banje Vrućice" (VIDEO)

Više od 200 ljekara specijalista iz Republike Srpske, Federacije BiH, Srbije i Hrvatske prisustvuje tradicionalnim 14. "Danima Banje Vrućice".

Osim dostignuća u oblasti zdravstvenog turizma najviše pažnje izazvali su ljekari sa Kube ,koji će domaćim stručnjacima prenijeti iskustva korišćenja kubanske vakcine "Cimavaks" koja pomaže oboljelima od raka pluća.

Među prvima u Evropi kubansku vakcinu za poboljšanje opšteg stanja oboljelih od raka pluća mogu da koriste pacijenti koji dolaze u Banju Vrućicu. Interes je veliki, kažu naši ljekari, a stručnjaci sa Kube preporučuju njeno korišćenje.

"Prevashodna namjena je da pomogne u poboljšanju opšteg stanja pacijenta i u njegovom kvalitetu života, dakle ona ne liječi rak nego pomaže u opštem stanju pacijenta", rekla je profesorica u Centru za molekularnu imunologiju u Havani Žizel Saurez Martinez. 

"Ovo je jedinstvena prilika da se upoznamo, da nam se ovo približi, vjerujem da će se u budućnosti početi i kod nas vrlo brzo koristiti", dodala je pulmolog iz Gradiške Branka Milošević.

Osim dostignućima u oblasti pulmologije Dani Banje Vrućice najviše pažnje posvećuju kardiovaskularnim oboljenjima koja su kod nas ,kako ljekari navode, u blagom opadanju.

"U blagom opadanju zato što se ljudi počinju sve više interesovati za svoj zdravstveni status i počinju da se koriste adekvatne mjere prevencije i naravno liječenja", naveo je predsjednik Udruženja kardiologa Republike Srpske Dragan Unčanin.

ZTC Banja Vrućica mnogo je uložila u kapacitete, ali se tu ne zaustavlja, već ima spremne planove iz oblasti zdravstva i turizma.

"Iz oblasti zdravtsva su planovi u fazi izrade projekta , iz oblasti turizma su kao što već zante projekti gotovi. Čekamo dozvole, čim ih dobijemo krećemo u realizaciju", istakao je direktor ZTC “Banja Vrućica” Teslić Aleksandar Radošević.

"Imamo jedan mlad sposoban menadžment. Poslovni marketing se primjenjuje u cjelosti i gdje je odgovornost prema radu na visokom nivpou. To je sve jednako veliki uspjeh koji banja postiže", naglasio je ministar trgovine i turizma Republike Srpske Predrag Gluhaković.

Nezamjenjiva u prevenciji, oporavku I rekreaciji Banja Vrućica ruši vlastite rekorde posjećenosti. Ove godine očekuje se oko 230.000 noćenja, što je treći najbolji rezultat u devet decenija postojanja banje.

Izvor: RTRS

   

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Teslić danas.


Iz Teslića Najčitanije

Vremenska prognoza

Mostly Cloudy

15°C

Teslić

Mostly Cloudy

Humidity: 97%

Wind: 6.44 km/h

  • 28 May 2018

    Scattered Showers 27°C 15°C

  • 29 May 2018

    Mostly Cloudy 27°C 15°C