Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

Create an account

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Name *
Username *
Password *
Verify password *
Email *
Verify email *
Captcha *
 

Više od 200 ljekara specijalista prisustvuje tradicionalnim 14. "Danima Banje Vrućice" (VIDEO)

Više od 200 ljekara specijalista iz Republike Srpske, Federacije BiH, Srbije i Hrvatske prisustvuje tradicionalnim 14. "Danima Banje Vrućice".

Osim dostignuća u oblasti zdravstvenog turizma najviše pažnje izazvali su ljekari sa Kube ,koji će domaćim stručnjacima prenijeti iskustva korišćenja kubanske vakcine "Cimavaks" koja pomaže oboljelima od raka pluća.

Među prvima u Evropi kubansku vakcinu za poboljšanje opšteg stanja oboljelih od raka pluća mogu da koriste pacijenti koji dolaze u Banju Vrućicu. Interes je veliki, kažu naši ljekari, a stručnjaci sa Kube preporučuju njeno korišćenje.

"Prevashodna namjena je da pomogne u poboljšanju opšteg stanja pacijenta i u njegovom kvalitetu života, dakle ona ne liječi rak nego pomaže u opštem stanju pacijenta", rekla je profesorica u Centru za molekularnu imunologiju u Havani Žizel Saurez Martinez. 

"Ovo je jedinstvena prilika da se upoznamo, da nam se ovo približi, vjerujem da će se u budućnosti početi i kod nas vrlo brzo koristiti", dodala je pulmolog iz Gradiške Branka Milošević.

Osim dostignućima u oblasti pulmologije Dani Banje Vrućice najviše pažnje posvećuju kardiovaskularnim oboljenjima koja su kod nas ,kako ljekari navode, u blagom opadanju.

"U blagom opadanju zato što se ljudi počinju sve više interesovati za svoj zdravstveni status i počinju da se koriste adekvatne mjere prevencije i naravno liječenja", naveo je predsjednik Udruženja kardiologa Republike Srpske Dragan Unčanin.

ZTC Banja Vrućica mnogo je uložila u kapacitete, ali se tu ne zaustavlja, već ima spremne planove iz oblasti zdravstva i turizma.

"Iz oblasti zdravtsva su planovi u fazi izrade projekta , iz oblasti turizma su kao što već zante projekti gotovi. Čekamo dozvole, čim ih dobijemo krećemo u realizaciju", istakao je direktor ZTC “Banja Vrućica” Teslić Aleksandar Radošević.

"Imamo jedan mlad sposoban menadžment. Poslovni marketing se primjenjuje u cjelosti i gdje je odgovornost prema radu na visokom nivpou. To je sve jednako veliki uspjeh koji banja postiže", naglasio je ministar trgovine i turizma Republike Srpske Predrag Gluhaković.

Nezamjenjiva u prevenciji, oporavku I rekreaciji Banja Vrućica ruši vlastite rekorde posjećenosti. Ove godine očekuje se oko 230.000 noćenja, što je treći najbolji rezultat u devet decenija postojanja banje.

Izvor: RTRS

   

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Teslić danas.


  Iz Teslića Najčitanije

  Vremenska prognoza

  Mostly Cloudy

  6°C

  Teslić

  Mostly Cloudy

  Humidity: 57%

  Wind: 20.92 km/h

  • 17 Nov 2018

   Mostly Cloudy 6°C 0°C

  • 18 Nov 2018

   Mostly Cloudy 2°C -2°C