Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

Create an account

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Name *
Username *
Password *
Verify password *
Email *
Verify email *
Captcha *
 

Bespravna eksploatacija šljunka uzima danak – primjer Doboja i Teslića (VIDEO)

TESLIĆ, DOBOJ - Bespravna eksploatacija šljunka uzima svoj danak. Osim što trpe budžeti, ugroženi su riječni tokovi, a povećavaju se i negativni efekti poplava. Iako je vađenje šljunka pod zabranom slučajevi nelegalne eksploatacije na području Teslića su brojni, a problema sa nekontrolisanom eksploatacijom ima i na području Doboja.

Da se šljunak, uprkos zabrani, vadi bespravno,odavno upozoravaju brojni građani Teslića. Miroslav Јović iz Ukrinice kaže da je vađenje šljunka bez kontrole na pojedinim mjestima u Čečavi pomjerilo korito Ukrine , odnijelo i oštetilo njive i asfalt.

"Zadnji slučaj je bio ovdje. Zna se da u okolini mosta i blizu mosta se ne može na 100 metara uzvodno i nizvodno ni pridoći, a kamoli vaditi šljunak. Oni su to povadili", rekao je Јović.

Bespravno vađenje šljunka iz riječnih korita Ukrine i Velike Usore evidentirala je i policija i sve prijavila tužilaštvu. 

"Tokom 2016 .i 2017. godine u PS Teslić evidentirano je 39 prijava nelegalne eksploatacije šljunka na području opštine Teslić", izjavila je portparolka PU Doboj Dragan Kerkez.

"Sačinili smo  zapisnik,u zeli izjave od subjekta koji je uočen da radi nelegalno i sankcionisali", naveo je glavni republički vodni inspektor Miroslav Tanasić.

Reagovala je i opštinska inspekcija. Ne navode u koliko slučajeva, ali kažu da su im se CZ i stanovnici više puta obraćali sa zahtjevom da se riječna korita urede.

Sve se to dešava uz prećutnu saglasnost pojedinaca i nadležnih institucija, tvrdi opozicioni odbornik Predrag Markočević. Zbog neplaćanja vodne naknade šteta je,kaže, samo u 2016. godini milion maraka.

"Šljunak su bespravno eksploatisali izvođači radova koje je angažovala SO Teslić, dakle kao investitor. Јa lično mislim da je to u pitanju jedna organizovana družina", naglasio je Markočević.

U susjednom Doboju nelegalno vađenje šljunka iz korita Bosne niko ne prijavljuje, ali ovdje ima problema druge vrste.

"Grad Doboj već duže vrijeme nema vodnog inspektora,to je zaista problem+imali smo pretprošle godine fizički napad na inspektora sa težim fizičkim povredama, imali smo verbalnih napada, prijetnji telefonom", kaže Tanasić.

Osim tih postoje i objektivni problemi poput blizine entitetske linije i nadležnosti inspekcijskih struktura. Kako god,eksploatacija šljunka, a pogotovo bespravna , osim što ugrožava riječne tokove, povećava i negativne efekte poplava. U dobojskom slučaju ne treba podsjećati na razmjere one iz 2014. godine.

Izvor: RTRS

   

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Teslić danas.


    Vremenska prognoza