Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

Create an account

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Name *
Username *
Password *
Verify password *
Email *
Verify email *
Captcha *
 

Malverzacije sa zemljištem iz budžeta opštine Teslić izvukle 3,6 miliona

Teslić - Trenutni zamjenik i nekadašnji načelnik opštine Teslić Milovan Stanković i još osam osoba uhapšeni su juče zbog sumnje da su malverzacijama u vezi sa prodajom državnog zemljišta oštetili opštinski budžet za 3,6 miliona KM.

Osim Stankovića, koji je bio ministar unutrašnjih poslova i odbrane RS i visoki funkcioner SDS-a, lisice na ruke stavljene su i bivšem direktoru teslićkog preduzeća "Promtes" Jovi Petroviću i njegovom nasljedniku Radojici Todiću. Uhapšeni su i direktor područne jedinice Republičke uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove (RUGIP) u Tesliću Slobodan Đurković, bivši samostalni stručni saradnici u teslićkom RUGIP-u Marijan Savić i Radmila Đurić i njihov kolega koji je bio rukovodilac Nikola Perišić. Policija je uhapsila i direktora firme "NV trejd" Radislav Đurić i nekadašnjeg zamjenika republičkog pravobranioca Božu Cvijanovića.

Prema nezvaničnim informacijama rukovodioci opštine Teslić su nezakonito dodijelili zemljište firmi "Promtes", koja je nastala privatizacijom nekadašnjeg istoimenog preduzeća, dok su službenici RUGIP-a omogućili da to bude provedeno kroz zemljišne knjige. Desetine hektara međutim nije bilo u vlasništvu opštine, već RS i nekoliko fizičkih lica.

Na trećini pomenutog zemljišta izgrađeno je izbjegličko naselje, pa je "Promtes" 2004. godine tužio opštinu Teslić tražeći nadoknadu. "Promtes" je u sudskom postupku dokazao da je zemljište koje je opština izuzela za gradnju izbjegličkog naselja njihovo vlasništvo. Sud je presudio u korist "Promtesa" i naložio opštini da mu isplati 3,6 miliona maraka odštete.

Osim toga osumnjičenima je na teret stavljeno da su omogućili "Promtesu" da dio spornog zemljišta koje je dobio od opštine fiktivnim kupoprodajnim ugovorom prebaci u vlasništvo firme "NV trejd".

- Osumnjičena lica su krivičnim djelima koja su počinili pomogli privrednom društvu iz Teslića da u zabludu dovede sudove u RS o vlasništvu nad nepokretnostima koje su bile državna i svojina nekoliko fizičkih lica. Zahvaljujući tome privredno društvo je u parničnom postupku izdejstvovalo presudu u svoju korist čime je oštećen budžet opštine Teslić za 3,6 miliona KM - saopšteno je iz Ministarstva unutrašnjih poslova RS.

Portparol MUP-a RS Danica Gnjatović kazala je da osumnjičenu devetorku terete za zloupotrebu službenog položaja ili ovlašćenja, navođenje na ovjeravanje neistinitog sadržaja, nesavjestan rad u službi, falsifikovanje ili uništavanje službene isprave i pranje novca.

U RUGIP-u su kazali da su u pomenutom slučaju obavili nadzor i obavijestili Pravobranilaštvo RS o utvrđenim činjenicama.

- U pitanju je više desetina hektara na području Teslića, koje su upisane u evidenciju o nepokretnostima kao svojina RS - rekli su u RUGIP.

Načelnik opštine Teslić Milan Miličević nije odgovarao na telefonske pozive.

Prijavljen i načelnik

Policija je početkom februara podnijela izvještaj i protiv Milana Miličevića zbog sumnje da je zloupotrebom službenog položaja oštetio tu lokalnu zajednicu za oko 60.000 KM.

Miličević je osumnjičen da je zloupotrebom položaja i ovlašćenja privrednom društvu iz Prijedora pribavio korist od oko 60.000 KM. Zloupotrebe su izvršene tokom realizacije projekta proširenja vodovodne mreže.

Uhapšeni

Milovan Stanković

Jovo Petrović

Radojica Todić

Slobodan Đurković

Marijan Savić

Radmila Đurić

Nikola Perišić

Radislav Đurić

Božo Cvijanović

Izvor: Glas Srpske

   

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Teslić danas.


    Iz Teslića Najčitanije

    Vremenska prognoza