Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

Create an account

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Name *
Username *
Password *
Verify password *
Email *
Verify email *
Captcha *
 

TESLIĆ: ŠG “Borja” za prvih šest mjeseci ostvarilo 97 odsto proizvodnje

TESLIĆ – Šumsko gazdinstvo “Borja” je uprkos lošem vremenu za prvih šest mjeseci ostvarilo 97 odsto predviđene proizvodnje sa bruto dobiti od 432.000 KM, što je za 30 odsto više nego u istom periodu prošle godine, rekao je Srni direktor ovog gazdinstva Mišo Stojanović.

– Godišnji proizvodni plan je 113.000 metara kubnih i on će biti ispunjen zaključno sa avgustom – rekao je Stojanović, izrazivši zadovoljstvo što je uprkos lošem vremenu obezbijeđen kontinuitet proizvodnje.

On kaže da je za obezbjeđivanje kontinuiteta procesa proizvodnje i veći obuhvat ekploatacije potrebno riješiti problem deminiranja velikog dijela površine pod minsko-eksplozivnim sredstvima, te postavljanje žičare da bi se omogućio pristup do sada nepristupačnim dijelovima šume, bogatim kvalitetnim drvetom.

Stojanović naglašava da se mora razmišljati o modernizaciji procesa proizvodnje, informaciono i tehnički, za šta su potrebna velika sredstva.

– Trebovali smo oko 60 do 70 nadzornih kamera sa senzorima na pokret koje će biti postavljene na saobraćajne čvorove kako bi se pojačala i kontrola izvoza robe, a u planu je i osavremenjavanje voznog parka koje je prosječne starosti od oko 20 godina – rekao je Stojanović.

On je istakao da su u ovoj godini nabavljena četiri vozila, a čeka se odobrenje za još dva, dok su za iduću godinu planirana još četiri vozila, te dodao da ovo gazdinstvo ne posjeduje službeno vozilo i da za potrebe službenih putovanja koristi privatni automobil.

– Od ovogodišnjih ugovorenih 113.000 etata 55.000 metara kubnih je ogrevno drvo, od čega je 25.000 metara kubnih po povlaštenoj cijeni namijenjeno hemijskoj industriji “Destilacija” u Tesliću – rekao je Stojanović.

On pojašnjava da je “Destilaciji” za prvih šest mjeseci isporučeno 30 odsto ugovorenog kontingenta i da će se koliko je to moguće ispoštovati ugovor do kraja godine, s obzirom da je riječ o drvetu boljeg kvaliteta u odnosu na dosadašnje takozvano destilaciono drvo, odnosno lošijeg kvaliteta, koje je već iskorišteno.

Stojanović navodi da je ovo šumsko gazdinstvo, površine od 52.000 hektara, finansijski stabilno i da nema problema sa naplatom, te da najveći korisnici obaveze izmiruju u zakonom predviđenom roku.

On kaže da Gazdinstvo upošljava 190 radnika, kojima je obezbijeđena redovnost u isplati plata, regres će se doznačiti u tri rate, a od ove godine isplaćuju se i naknade za porodilje.

Stojanović ističe da se redovno sprovodi pošumljavanje teslićkog šumskog gazdinstva.

Izvor: SRNA

   

Izneseni komentari su privatno mišljenje autora i ne odražavaju stavove redakcije Teslić danas.

Vremenska prognoza