Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

Create an account

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Name *
Username *
Password *
Verify password *
Email *
Verify email *
Captcha *
 

Može biti otrovno: Ako jedete ovo povrće, nipošto ga ovako ne spremajte

Spanać je pun vitamina i minerala, a najpoznatiji je po visokom sadržaju gvožđa zbog čega je često zastupljen u raznim dijetama – ali samo ako ga kuvate pravilno.

Samo zato što je vaša mama kuvala spanać kada ste bili dete, to ne znači da bi na isti način trebalo da ga pripremate i jedete. Ne samo da je ovo jedan od najobičnijih načina da jedete ovo povrće, već spanać prilikom kuvanja gubi dosta hranljivih vrednosti. 

"Veliki deo vitamina i minerala gubi prilikom kuvanja i ostaje u vodi u kojoj se kuvalo pa tako nećete dobiti dovoljno vitamina C i folne kiseline kao kada biste jeli sirovu salatu od spanaća, " kaže dijetetičar Samara Abot. 

Osim ovog, ne bi trebalo da jedete ni sirovi spanać. 

Sirovi spanać se ne smatra najboljim izvorom kalcijuma zato što takođe sadrži oksalnu kiselinu, koja sprečava apsorpciju kalcijuma. Drugim rečima: iz spanaća ćete dobijati vitamin C i folnu kiselinu, ali ne i kalcijum. 

Srećom, postoji način da jedete povrće, tako da zadovolji vaš ukus i da unesete sve hranljive sastojke. 

Umesto kuvanja spanaća, dijetetičar Džesika Kording sugeriše da kuvate na pari ili u mikrotalasni. Ona mladi spanać obožava da dodaje u smuti napitke, supe ili omlete. 

I postoji još jedno pravilo: veoma je loše da ga držite u frižideru, ali i da ga podgrevate. 

"Vodite računa da ovo povrće ne podgrevate, jer u sebi sadrži nitrate koji usled dejstva mikroorganizama i zagrevanja prelaze u nitrite i dalje u nitrozamine, koji su veoma štetni i kancerogeni za ljudski organizam, ističe Samara.

Izvor: B92

   

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Teslić danas.