Greške roditelja zbog kojih djeca gube samopouzdanje

Mnogi roditelji žele da doprinesu razvoju samopouzdanja kod svoje djece. Ali dok određena ponašanja mogu doprinijeti tom cilju, druga mogu doneti više štete nego koristi. Terapeutkinja Lara Džalul upozorila je na tri takva ponašanja roditelja koja uništavaju samopouzdanje djece.

Prestrogo reagovanje na njihove greške

Greške su dio učenja. Važno je prihvatiti grešku, naučiti nešto iz nje i krenuti dalje.

Činiti sve za njih

Roditelji treba da budu uz svoju djecu dok ona pokušavaju da sami rješavaju svoje probleme, ali to ne znači da treba da rade sve umjesto njih.

Isticanje njihovih slabosti umjesto njihovih prednosti

Ohrabrenje omogućava djeci da preuzmu više rizika i vjeruju u sebe, tako da je važno pohvaliti njihove prednosti, a ne fokusirati se na njihove slabosti, prenosi Krstarica.

(GS)

Šta može pomoći pri ublažavanju grčeva kod bebe?

U prvih nekoliko mjeseci bebinog života vrlo vjerovatno će doći do pojave grčeva, no da li znate kako ih prepoznati, ali i ublažiti?

Odgovor na ovo pitanje potražite u nastavku teksta.

Kako izgledaju grčevi kod bebe i šta ih izaziva?

Bebe najviše plaču u prva tri mjeseca života, ali plač prouzrokovan grčevima je nešto drugačiji. Kako navode ljekari, to stanje možete primijetiti ako beba intenzivno plače, nemoguće je smiriti, a uz to steže pesnice, te grči i opruža noge.

No, bitno je znati da su svi ostali simptomi, poput povraćanja, dijareje, krvi u stolici, povišene temperature, znaci nekih drugih zdravstvenih stanja zbog kojih se treba obratiti ljekaru, odnosno pedijatru.

Naime, plač koji prouzrokuju grčevi ne bi trebali trajati satima, jer kod beba koje imaju grčeve postoje i periodi kada mirno spavaju.

Iako se ne može sa sigurnošću potvrditi šta je glavni uzrok ove pojave kod beba, pretpostavlja se da više različitih faktora utiče na nju.

S obzirom na to da bebe imaju nekoliko obroka u toku dana, tako svaki pojedinačni obrok odgovara kapacitetu njenih organa za varenje. Hrana se inače vari grčenjem mišića želuca i crijeva, ali kada se ta grčenja javljaju toliko često zbog broja obroka, onda može doći do pojave bola.

Takođe se smatra da nepravilna tehnika dojenja, pojedine namirnice u ishrani dojilje ili bebino brzo gutanje mlijeka dovodi do uvlačenja velike količine vazduha u bebin digestivni trakt, što dovodi do nadimanja i pojave grčeva.

Kako da ublažite grčeve?

Svaka beba  drugačije proživljava grčeve i reaguje na njih, pa biste zato trebali probati više opcija kako biste otkrili način koji će umiriti vašu bebu. Evo nekoliko prijedloga:

 - Držite bebu u naručju uz dodir kože na kožu, bez ikakvih pokreta i zvukova, jer će  tako beba moći da osjeti vašu kožu i mirise, sluša otkucaje srca, a što je za nju umirujuće.

 - Probajte da prostorija u kojoj beba boravi bude topla i smirujuća te je čvrsto uvijte u ćebence i ljuljajte je u naručju. Ako možete, držite je u uspravnom položaju kako bi se lakše oslobodila gasova.

- Blaga masaža bebinog stomaka u smjeru kazaljke na satu može da bude od pomoći, ali nikako nakon obroka, već sat vremena prije njega.

 - Ukoliko beba pije mlijeko na flašicu, provjerite širinu otvora na cucli, s tim da za novorođenče treba birati najmanji otvor, a su skladu sa uzrastom bebe birajte veći otvor.  

 - Ukoliko dojite bebu, možete probati da prilagodite svoju ishranu i privremeno izbacite namirnice koje mogu izazvati nadimanje stomaka.

 - Ako se beba hrani formulom, razmotrite prelazak na drugu vrstu adaptirane formule kojom hranite bebu ili prelazak na specijalizovane formule protiv grčeva, uz prethodnu konsultaciju sa pedijatrom.

- Ono što bi takođe moglo pomoći je topla kupka, peškirić natopljen toplom vodom ili termofor za bebe koje ćete držati na bebinom stomaku.

- Posavjetujte se sa pedijatrom oko preparata koji služe za ublažavanje grčeva, ali nijedan od tih preparata nemojte uzimati na svoju ruku.

Osim toga, neki pedijatri preporučuju da pored jednog obaveznog podrigivanja nakon obroka prekidate bebu par puta tokom hranjenja kako bi podrignula. To je još jedan postupak koji sprečava nagomilavanje vazduha u stomaku, koje može biti bolno za bebu.

(NN)

Ne zove se bez razloga "drugo stanje": Mentalno zdravlje budućih majki mora da bude ozbiljno shvaćeno

BANjALUKA - Da li će sve biti u redu sa mnom i sa bebom? Svaki naredni odlazak na kontrolu budio je novi strah šta će mi sada doktorica reći i kakva ću biti majka?

To su samo neka od pitanja koja su navirala od momenta kada sam saznala da sam u drugom stanju. Vijesti koje su se tada nizale na televiziji i društvenim mrežama poput, primjera radi, one o porodilji koja je preminula nakon porođaja, a novorođenče je bilo u kritičnom stanju unosile su neki dodatni nemir.

Ovako započinje priču za “Glas Srpske” mlada mama iz Banjaluke Nikolina Jotanović, kojoj je tada najviše pomoglo to što je, kako kaže, imala sa kim da podijeli svoja osjećanja.

Nikolinu, koja se i sama bavi mentalnim zdravljem drugih ljudi, njeni strahovi podstakli su da pokrene grupe podrške na kojima bi se, zajedničkim radom i razmjenom iskustva, nastojao period trudnoće svakoj trudnici učiniti lakšim i rasterećenim.

- Imam djevojčicu od 14 mjeseci, tako da sam relativno skoro prošla kroz taj period kada mi je značilo da imam podršku, s kim da razgovaram, podijelim kako se osjećam i o čemu razmišljam. Od posebnog značaja mi je bilo to što sam u nekim momentima mogla da to uradim sa ženama koje su to prošle - kazala je Nikolina.

Mentalno zdravlje tokom trudnoće je, kako ona kaže, prilično zanemareno u odnosu na postporođajnu depresiju o kojoj se danas znatno više govori. Kažu da stres i trudnoća idu “ruku pod ruku”. Nije ni čudo, s obzirom na to da je drugo stanje upravo to - ogromne promjene koje uzrokuju i značajne emotivne turbulencije. Raspon emocija može se, nastavlja Nikolina, kretati od sreće i uzbuđenja do brige, anksioznosti, pa čak i depresije.

- Okolina trudnicama nameće da moraju biti srećne, da je to najljepši period njihovog života, da je sve super, a mnoštvo njih se ne osjeća uvijek tako. Pritisak sredine, hormonalne promjene, nedoumice i strahovi (koji su u određenoj granici normalni) utiču da se žene u periodu trudnoće osjećaju anksiozno – kazala je Nikolina.

Dodala je da je cilj pokretanja ove grupe upravo pomoć trudnicama koje se suočavaju sa svim ovim.

- Radionice u trajanju od sat i po do dva počinju 16. marta. Osmišljeno je da budu dva puta mjesečno. Grupe podrške će biti otvorenog tipa, tako da će kada jedna trudnica zadovolji svoje potrebe i porodi se, na njeno mjesto biti ubačena druga žena u drugom stanju. Važno je da grupa psihološke podrške, koja  se organizuje u sklopu Udruženja “Novi dan”, bude šarenolika, u smislu da tu budu trudnice u devetom mjesecu, kao i one na samom početku - istakla je Nikolina, naglašavajući da je razmjena iskustva od velikog značaja. 

Koliko su psihoterapije važne tokom drugog stanja i poslije porođaja, najbolje zna psihoterapeutkinja Irena Đumić Jurić Marjanović koja kaže da joj na vrata kuca sve više budućih i mladih majki.

Prema njenim riječima, trudnoća se naziva drugim stanjem s razlogom, jer žena ulazi u jedan drugačiji period života u kojem ne postoji ništa slično.

- U psihologiji mi to nazivamo “krizni period”. Žene su u trudnoći osjetljivije, očekuju bebu i iščekuju porođaj, majčinstvo i novu porodicu, imaju i fizičke promjena na svom tijelu - priča Đumić Jurić Marjanović.

U društvu, kaže ona, postoji ogroman pritisak na trudnice i mlade mame da budu isključivo srećne. Od njih niko ne očekuje da čuje neka loša osjećanja, zabrinutost ili strah. 

- Sredina to nekako uvijek ućutka uz poruku da nema potrebe za brigu, jer će sve biti u redu, samo da uživa u svojoj trudnoći. To izaziva ogroman pritisak na žene, zato što im je onda jako teško da prihvate svoja osjećanja, pitajući se šta sa njima nije u redu, ako pored te sreće, koja je neminovna, postoje i neka drugačija osjećanja - kazala je Đumić Jurić Marjanović koja je u svojoj praksi imala trudnice koje su danonoćno plakale.

Dodala je da kad dođu u drugo stanje, mnoge trudnice jednostavno postanu plačljive, neraspoložene, kao da im je svijet potonuo, sumnjajući u sebe da li će biti dobre majke.

- Kroz razgovor sa njima dođem do saznanja da postoje različiti potisnuti strahovi ili neke emocije vezane za drugo stanje, porod ili majčinstvo. One u stvari budu duboko potisnute i ne mogu ih ispoljiti, jer u svojoj okolini nemaju ljude kod kojih će naići na podršku, nego će samo čuti da su to gluposti, da ne misle tako i slične stvari koje ženi u tom momentu ne pomažu - rekla je Đumić Jurić Marjanović, koja je kao primjer navela priču jedne svoje pacijentkinje koja je bila u srećnom barku i radovala se trudnoći.

Kad je ostala u drugom stanju, nastavlja Đumić Jurić Marjanović, desilo se da je žena pala u depresiju, u njenim mislima sve je bilo crno i nije mogla da zamisli sebe kao srećnu majku.

- Kroz razgovor sam vidjela da je nju, kada je došla u željeno drugo stanje, preplavio užasan strah od svih tih promjena koje se dešavaju. Nije mogla sama da se izbori sa svim tim i trebalo joj je neko mjesto gdje je mogla da dođe od crno-bijele do realne slike. U tome je uz treću, stručnu osobu, i uspjela – kazala je Đumić Jurić Marjanović dodavši da žene koje su imale dva ili više pobačaja već u startu imaju psihološki komplikovanu trudnoću.

Savjet

Prema riječima Irene Đumić Jurić Marjanović, od samog početka drugog stanja trudnice počinju sa preispitivanjem svojih osjećanja, što je sasvim normalno.

- Ukoliko se kod trudnice ili porodilje to stanje produbi u smislu anksioznosti ili depresije, jer ne može da izađe na kraj sa svojim strahovima ili nekim drugim osjećanjima, bilo bi dobro da potraži pomoć stručnjaka - kazala je Đumić Jurić Marjanović.

(GS)

Kako prepoznati da li dijete koristi drogu?

U periodu puberteta i adolescencije roditelji bi trebali posebnu pažnju obratiti na to sa kim se dijete druži i gdje izlazi.

Tada je neophodno da se roditelji edukuju, ne samo o simptomima i znakovima narkomanije, već i o uzrocima, posljedicama i faktorima rizika koji mogu da dovedu do bolesti zavisnosti.

Kako možete prepoznati da li vaše dijete koristi drogu

Brojne su znakovi koji vas mogu upozoriti da je moguće da dijete ima ozbiljnijih problema s uzimanjem nedozvoljenih sredstava.

Svaki od znakova, a posebno ako se intenzivira, zahtijeva poseban oprez, jer može biti i pokazatelj nekih nedozvoljenih pa i opasnih aktivnosti u čijem središtu mogu da budu opijati.

Evo koji su to znakovi i siptomi: 

 - promjene ponašanja u odnosu na školske obaveze (česti izostanci, slabiji uspjeh u učenju),

- veća neodgovornost prema obavezama nego ranije,

- napetost, razdražljivost i neuobičajeni ispadi u ponašanji ili napadi bijesa,

- značajne promjene stavova i sistema vrijednosti 

- zapušten izgled,

- nošenje naočara za sunce u neodgovarajuće vrijeme,

- nošenje odjeće sa dugim rukavima, čak i po toplom vremenu,

- druženje sa osobama koje uzimaju opojnu drogu

- napuštanje starih drugova

- češći tajanstveni telefonski razgovori koji su "šifrovani"

- neuobičajene  i češće pozajmice novca od prijatelja, roditelja i rođaka,

- nestajanje novca ili stvari iz kuće,

- tajanstvenost u ponašanju i pokušaji da se od roditelja sakriju razlozi čestih kratkotrajnih izlazaka iz kuće ili dolazak nepoznatih osba u kući,

- promjene normalnog obrasca spavanja (manje ili više nego uobičajeno, često drijemanje) te

- izrazito široke ili uske zjenice.

Šta da radite ako otkrijete da vaše dijete uzima drogu

Za početak, bitno je da odlučno, bez straha i okolišanja, razgovarate sa djetetom i suočite ga sa dokazima. S obzirom na to da bilo koja od ovih promjena često signalizira da se dešava nešto loše, što često podrazumijeva upotrebu droga, roditelji bi trebalo da reaguju. Često će tinejdžer pokazati neslaganje ili odbijanje, ali najbitnije je da ne primjenjujete silu, jer to može da stvori dodatni jaz i oteža situaciju.

Evo koje još mjere možete preduzeti:

- ne započinjati razgovor dok je dijete pod djelovanjem supstance, nego sačekati da to stanje prođe,

- pitajte dijete o njegovim osjećanjima,

- povremeno pretražite dječiju sobu i školsku, torbu bez znanja djeteta,

- preuredite svakodnevni život djeteta, njegove obaveze i aktivnosti i više ga uključite u život porodice,

- nastojte da saznate da li su nastavnici ili profesori nešto primjetili,

- zakažite razgovor sa školskim psihologom,

- kako bi djetetu pružili adekvatnu pomoć, potrebna je profesionalna podrška, kao i podrška porodice i prijatelja,

- ne okrivljujte dijete, te nastojte da saznate zašto to čini i jasno mu pokažite da ga volite pored toga što se ne slažete sa onim što radi. 

- ne povlačite se zbog srama, misleći kako vam se dogodila velika nesreća, nego u oporavak vašeg djeteta uključite što veći broj osoba, od prijatelja do stručnjaka,

- budite uporni i istrajni, puni razumijevanja i ljubavi, ali i odlučni,

- ne dozvolite da vas dijete manipuliše, nemojte pristati na molbe: "Prestaću ako ne kažeš tati" i slično

- testirajte dijete na opojne droge pomoću testova za kućnu upotrebu. 

Zapamtite, vaša podrška djetetu je od vitalne važnosti bez obzira na okolnosti.

(NN)

Prepoznajte znakove: Da li su vam djeca zavisna od društvenih mreža

Nedavna studija objavljena na "Current Psichology" iznijela je zabrinjavajući podatak da je skoro četvrtina adolescenata zavisna od društvenih mreža, što može biti opasno po javno zdravlje. Stručnjak za privatnost na mreži Trevor Kuk podijelio je uobičajna ponašanja koja mogu da signalizuju da je vaše dijete zavisno od društvenih mreža.

Kuk savjetuje roditeljima da razgovaraju sa svojom djecom kako bi im "objasnili zašto je važno odgovorno korišćenje društvenih mreža". On takođe predlaže postavljanje jasnih granica kada i kako mogu da koriste određene sajtove društvenih mreža i praćenje te aktivnosti.

Međutim, ako to ne uspije, Kuk preporučuje da potražite stručnu pomoć kako bi vaše dijete naučilo da ima zdrav odnos sa tehnologijom i društvenim mrežama.

Stručnjak je podijelio šest znakova da je vaše dijete možda zavisno od društvenih mreža i da treba da preispita svoj odnos sa njima ili da posjeti profesionalca.

1. Zamjena za učenje i hobi

"Da li vaše dijete koristi platforme kao što su Instagram ili Fejsbuk u svako doba dana i noći?" pita se Kuk. Kada učenje, hobi i druženja s drugarima uživo zamijeni skrolovanje kroz fidove, obratite pažnju, kaže on i savjetuje da roditelji provjere na uređajima svog djeteta koliko vremena provodi na internetu kako bi procijenili koliko sati dnevno se provodi na aplikacijama društvenih mreža.

2. Stalna potreba za validacijom

Stručnjak predlaže da roditelji procijene koliko je njihovom djetetu stalo do reakcija i pažnje koju dobija na društvenim mrežama.

"Saznajte da li vaše dijete pokazuje nezdravu preokupaciju brojem lajkova, dijeljenja i komentara koje dobija?" pita se Kuk.

Još dodaje:

"Ova stalna potreba za validacijom mogla bi da utiče na njihovo samopoštovanje i mentalno zdravlje."

Važno je da im kažete da ovi pokazatelji nemaju nikakve veze sa njihovom vrijednošću kao osobe ili koliko ih drugi ljudi vole.

Kuk moli roditelje da razmotre da li njihovo dijete pokazuje razdražljivost, anksioznost ili tugu kada ne koristi društvene medije.

"Ovo ponašanje može biti znak simptoma povlačenja, koji ukazuju na zavisnost", primijetio je on.

3. Smanjena fizička aktivnost

Stručnjak je upozorio da djeca možda izbjegavaju fizičke aktivnosti i vrijeme na otvorenom da bi ostala unutra skrolujući na društvenim mrežama.

Djeci uzrasta od pet do 17 godina se predlaže da uživaju sat vremena fizičke aktivnosti dnevno kako bi promovisali zdrav rast, prema Centrima za kontrolu i prevenciju bolesti jer je dokazano da sedentarni način života negativno utiče na zdravlje.

Kuk preporučuje aktivnosti kao što su porodične šetnje ili pridruživanje sportskom klubu kako bi se podstakla fizička aktivnost i društvena povezanost. Takođe je upozorio da djeca koja su zavisna od društvenih medija mogu imati emocionalne i fizičke priče poput promjene raspoloženja i odustajanja od fizičke aktivnosti.

4. Zanemarivanje odgovornosti

"Važno je da ih ohrabrite da završe sve svoje druge obaveze prije nego što otvore bilo koju društvenu mrežu", rekao je Kuk. On je objasnio da djeca koja su zavisna od društvenih mreža mogu početi da zanemaruju važne zadatke kao što su domaći, kućni poslovi ili druge obaveze, poput brige o kućnom ljubimcu.

5. Poremećeni obrasci spavanja

Kuk je primijetio da prekomjerna upotreba društvenih mreža, posebno prije spavanja, može poremetiti obrasce spavanja kod ljudi svih uzrasta - posebno kod djece.

Zdravstveni stručnjaci su nedavno otkrili da je noćno vrijeme ispred ekrana primarni uzrok društvenog džet-lega, što onda uveliko povećava rizik od psiholoških problema među tinejdžerima, a Meta je čak uvela i slanje poruke tinejdžerima da je vrijeme da batale telefon.

Istraživanja su takođe pokazala da plavo svijetlo sa telefona, tableta i televizora može izazvati rani pubertet.

Nedostatak dovoljno sna može uticati na njihovo raspoloženje, akademske rezultate i opšte zdravlje.

6. Socijalno povlačenje

Zavisnici od društvenih medija mogu se povući iz ličnih interakcija jer postaju sve više neprijatni u komunikaciji licem u lice i radije se skrivaju iza paravana koji im pruža globalna mreža, prenosi "CDM".

"Ovo može uticati na njihove društvene vještine i dovesti do osjećaja izolacije, jer ih izbjegavaju vršnjaci koji dobijaju ispravnu količinu interakcije licem u lice", primijetio je Kuk.

Još je rekao:

"Podstaknite svoje dijete da više komunicira lično tako što ćete mu pomoći u olakšavanju druženja, pa tako mmožete, na primjer, ugostiti njihove prijatelje u svojoj kući ili odvesti dijete do mjesta gdje može lično da se druži sa svojim prijateljima."

(GS)


O portalu

Teslić danas - Vaš internet portal!

Najposjećeniji internet portal u Tesliću. Šesnaest godina sa Vama. Hvala na povjerenju!

Kontakt e-mail: teslicdanas@gmail.com