Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

Create an account

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Name *
Username *
Password *
Verify password *
Email *
Verify email *
Captcha *
 

Najčešći mitovi o porođaju

Mitovi u vezi sa porođajem su prilično rašireni i neverovatno "otporni" na zdrav razum. Evo u koje ne bi trebalo da verujete.

1) Prva beba obično "prebaci" termin

Istina je da se samo četiri odsto beba rodi na dan termina, i da se mnogo prvorođene dece rodi koji dan kasnije. Ali, isto tako - mnogo ih se rodi i koji dan pre termina.

Alen Dauni, sa katedre za kompjuterske nauke američkog Olin koledža detaljno je proučio podatke od 2002. godine do danas, i utvrdio da je manje verovatno da će se prva beba roditi na dan termina nego da će se to desiti sa sledećim detetom istih roditelja. Ali, njegova analiza je pokazala da je činjenica da se prve bebe rađaju nešto kasnije delom i posledica činjenice da druga ili treća beba malo "požure".

U proseku, prva beba rodiće se samo 16 sati kasnije od svake sledeće. Složićete se da je to zanemraljivo "kašnjenje",

Dakle, ako čekate svoju prvu bebu, nemojte računati da će "promašiti" termin za par dana, statistika kaže - sati su u pitanju, prenosi BBC.

2) Začinjena hrana može izazvati porođaj

Nema ama baš nikakvog dokaza za ovo verovanje. U teoriji, začinjena hrana ubrzava peristaltiku creva, ali to ni na koji način nije povezano sa kontrakcijama materice. Dakle, ako vam se neka drugarica ili rođaka porodila neposredno nakon nekog jako začinjenog, ljutog jela, u pitanju je puka slučajnost. Ako volite ljuto i prija vam - uživajte u tome do samog kraja trudnoće, ako ne volite - nemojte da jedete ljuto na silu samo zato što mislite da će to bebu pre "poterati" vama u zagrljaj.

3) Vodenjak uvek pukne "dramatično"

U filmovima, upravo je tako, kao da je neko prosuo kofu vode i onda kreće panika. U realnosti... vodenjak mnogo češće pukne manje dramatično. Možete imati osećaj kao da ste se odjednom malčice upiškili, plodova voda čak može oticati i gotovo neprimetno. A ponekad se čak može desiti da lekari moraju da vam probuše vodenjak.

Takođe, imajte u vidu da kontrakcije mogu početi i pre nego što vodenjak pukne. Ukoliko to nije slučaj, i sve ide "po redu", jedna velika studija pokazala je da u najvećem broju slučajeva porođaj počinje u toku naredna 24 sata od trenutka pucanja vodenjaka.

Izvor: Mondo

   

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Teslić danas.


    Magazin Najčitanije