Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

Create an account

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Name *
Username *
Password *
Verify password *
Email *
Verify email *
Captcha *
 

Kad dvoje postane troje

Kažu da je rođenje deteta najvažniji, najlepši i najsrećniji dan u životu svakog čoveka. Ono što dolazi posle "najsrećnijeg dana", ipak, nije nimalo ružičasto.

Slika nasmejane bebe i zadovoljnih roditelja rezervisana je za reklame, dok je realnost neretko ispunjena umorom, iscrpljenošću i neprospavanim noćima. Hod na ivici živaca uzima danak, a cena je nekad previsoka - u periodu kad na svet dođe bespomoćno biće koje traži apsolutnu pažnju, svađe među supružnicima su učestale, a često se zajednice i raspadnu.

Istraživanja ne idu naruku novopečenim roditeljima. Svaki drugi ispitanik u anketi sajta Netmums priznao je da je do udaljavanja u braku došlo neposredno posle rođenja deteta. Još je alarmantniji zaključak naučnika sa Instituta za istraživanje veza u Sijetlu koji su utvrdili da kod dve trećine parova kvalitet veze opadne u toku tri godine od rođenja deteta.

Sagovornica "Života plus", pedagog u Gradskom centru za socijalni rad, Dušanka Vuković, slaže se da rođenje deteta jeste jedan od najsrećnijih i najlepših trenutaka za porodicu, ali ističe da je reč o novoj životnoj fazi u kojoj partneri postaju i roditelji, pa treba uskladiti te dve uloge.

- Roditeljstvo je zahtevno i prva godina podrazumeva mnogo promena u životu. Među njima su nespavanje, mogući problemi sa dojenjem i zdravljem bebe, ali i majke, zanemarivanje društvenog života, često i partnerskog odnosa, a organizacija dana mora da bude prilagođena ritmu bebe - podseća naša sagovornica.

Majke, a ne ljubavnice

Pokazalo se i da neki faktori predviđaju udaljavanje. Pa tako, što je brak pre deteta duže trajao, veća je verovatnoća da će se partneri nakon rođenja bebe još više zbližiti (parovi koji su u braku minimum osam meseci pre trudnoće, imaju veliku šansu da proslave bar 10. godišnjicu). Sa druge strane, ako je trudnoća neplanirana, raste šansa da će se partneri udaljiti.

- Zasnivanje braka je životna faza koja se dosta razlikuje od zabavljanja. Menjaju se navike, organizacija svakodnevnih aktivnosti i slobodnog vremena. Uvode se i primarne porodice, a neretko se živi u zajednici. Sve te promene mogu da budu izvor problema i konflikata, ali mogu i da učvrste partnerski odnos. Bilo bi idealno kada bi se tek nakon adaptacije na sve novine zajedničkog života planiralo roditeljstvo - kaže pedagog.

Ali, na probleme nisu imuni ni parovi koji su sve uradili po redu. Dok se jedni ponovo zaljube u svog partnera kad ga vide u novoj ulozi, drugi "pucaju". Seks je za mnoge parove u prvoj godini misaona imenica, pa muškarci često ženama zameraju da su postale samo majke, dok su nekad bile prijateljice, ljubavnice, supruge. Žene, sa druge strane, zameraju muževima nedostatak pomoći u kući i poslovima oko bebe. Često osećaju i grižu savesti jer su rastrzane između želje da udovolje detetovim i partnerovim potrebama. Rešenje za ovaj začarani krug, ipak, postoji.

- Muškarci jesu i očevi, a bavljenjem roditeljstvom će više biti ostvareni u ulozi roditelja, samim tim i zadovoljniji, a njihove supruge manje rastrzane - kaže Vukovićeva.

Partneri, a ne neprijatelji

Postoji još nešto što je neophodno partnerima u ovom periodu - strpljenje. Istraživanje sprovedeno na 3.000 parova pokazalo je da u prvih pet godina detetovog života partneri u proseku izađu tek 15 puta. Na to, kao i na mnogobrojne druge promene partneri moraju da budu spremni.

- Neki od preduslova da se ne naruši partnerski odnos rađanjem deteta jesu emotivna bliskost, otvorena komunikacija, zajedničko rešavanje problema i jasno postavljene granice u odnosu na ostale, najčešće članove šire porodice. Veoma je važno da su partneri i u roditeljstvu zajedno, da razgovaraju o teškoćama, da ih zajedno prevazilaze i da su podrška jedno drugom - savetuje Vukovićeva.

Nervoza u ovom periodu je normalna, ali sledeći znaci pale crvenu lampicu: konstantne svađe, dug ostanak na poslu, izbegavanje obaveza oko deteta, zloupotreba alkohola. Najgore što tada možete da uradite, a čemu, nažalost, mnogi pribegavaju je rađanje još jednog deteta. Jer, dete nije čarobni štapić koji će magijom rešiti sve probleme. Naprotiv, dobar brak će ojačati, a loš rasturiti.

- Ukoliko problemi postoje, a ne rešavaju se, rođenje deteta ili još jednog deteta može samo da usloži postojeće probleme, a nikako da učini da oni nestanu - upozorava pedagog.

ISPOVESTI NA FORUMU

Da je godina nakon rođenja deteta kritična za mnoge parove, pokazuju žene koje su se "ispovedile" na forumima. Ovo su neke od ispovesti:

* Ja se doslovce sama sa bebom ubijam po ceo dan i noć već godinu dana, a on se odvojio kao da ga se to ne tiče. Kao da je dobar komšija koji će da dođe i pomogne kad je frka.

* Muškarac se dosta promeni kad se rodi dete. Neki nabolje, moj se promenio nagore, stalno je izmišljao da ima posla, radio je po ceo dan samo da ne bi bio kod kuće . I tu treba biti strpljiv i pustiti ga da se izduva.

* Ja sam se okrenula bebi, a on od nje i tu smo se razdvojili.

* Tačno je da se nema vremena kao ranije, ali i seks i odlasci u bioskop i druženje sa prijateljima - sve se to može postići ako se čovek organizuje, misli pozitivno i uživa u svojoj maloj oazi - porodici.

ČAJ ZA GRČEVE UMESTO SEKSI PORUKA

Istraživanje psihologa Metjua Džonsona sa Državnog univerziteta u Njujorku pokazuje u koje zamke obično upadnu partneri kad beba dođe na svet.

- Njihove dnevne aktivnosti svode se na hranjenje, kupanje, šetanje bebe, odnosno odvoženje deteta u vrtić, park ili na sportske treninge. I sam partnerski odnos trpi jer supruga postaje majka, a dojučerašnji strastveni ljubavnici iscrpljeni hroničnom nesanicom, imaju sve manje vremena i volje za intimne odnose. Partneri koji su do rođenja bebe slali jedno drugom erotske poruke, sad uglavnom podsećaju jedno drugo da se iz prodavnice ne vraćaju bez čaja za grčeve i kreme protiv ojeda - kaže Džonson.

Izvor: novosti.rs

   

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Teslić danas.


    Magazin Najčitanije