Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

Create an account

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Name *
Username *
Password *
Verify password *
Email *
Verify email *
Captcha *
 

Ne ispunjavajte im hirove

Ako deci ispunjavate svaki hir i radite stvari umesto njih, sasvim sigurno od njih pravite razmažene nesposobnjakoviće - opominje psiholog i docent na Univerzitetu u Firenci, Đovani Notarnikole.

On tvrdi da većina roditelja nema vremena da se posveti mališanima, pa to nadoknađuju tako što im umesto pažnje kupuju poklone. Da im klinci ne bi otkazali ljubav, odrasli ih stalno darivaju. Tako peru svoju savest, ne razmišljajući šta prave od dece.

- To je pogrešno - tvrdi Đovani Notarnikole. - Deca će početi da zloupotrebljavaju vašu spremnost da im ispunjavate svaku želju. Zato je pametnije da im se više posvetite, umesto da ih kupujete, kao i da naučite na pojedine prohteve kažete "ne".

Psiholog ima zamerku i na to što mame i tate sređuju sobu i rade domaće zadatke umesto mališana, jer im je tako brže da urade sve što treba, a ne da čekaju da se mališani sami pokrenu.

- Šta se dešava na duže staze? Naravno, deca postaju lenja i nesposobna da izvršavaju svoje obaveze. Brzo to promenite ako želite da imate odgovornog naslednika, a ne nehajno stvorenje - savetuje psiholog.

Izvor: novosti.rs

   

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Teslić danas.


    Magazin Najčitanije