Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

Create an account

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Name *
Username *
Password *
Verify password *
Email *
Verify email *
Captcha *
 

Novi lek "ubija" grip za dan!

Japanski naučnici su napravili lek čija jedna doza može da ubije virus u jednom danu!

Japanska kompanija Šionogi tvrdi da lek farmaceutskog naziva "baloksavir marboksil" deluje snažnije i bolje od svih poznatih lekova protiv gripa i da je jedna doza dovoljna da efikasno uništi uzročnike u jednom danu.

U trećoj fazi kliničkog istraživanja, koje je sprovedeno prošle godine, virus je kod pacijenata koji su inače bili zdravi nestao u roku od samo 24 sata.

Sezonski grip godišnje ubije 650.000 ljudi, a pandemija gripa mogla bi odneti milione života.

Prema navodima Akute Market Reports, tržište lekovima za grip moglo bi sa 600 miliona u 2016. godini do 2025. narasti na oko 1,2 milijarde dolara.

Ispitanicima koji su uzimali najpoznatiji lek protiv gripa Rošeov Tamiflu - trebalo je 72 sata da pobede virus, a onima koji su dobijali placebo 96 sati.

Tamiflu skraćuje prirodan tok bolesti za jedan dan i to ako se uzme u prvih 48 sati.

Druga prednost "baloksavir marboksila" sastoji se u tome što je dovoljna samo jedna doza dok se Tamiflu uzima u deset doza.

Za suzbijanje svih simptoma bolesti trebalo je podjednako vremena nezavisno od toga da li su bolesnici uzimali Tamiflu ili novi lek.

Ali, Šionogi ističe da bi upravo brzina delovanja "baloksavir marboksila" mogla biti ključna za sprečavanje širenja zaraze.

Novi lek koji su razvili Roše i Šionogi & Co. temelji se na otkrićima ostvarenim u istraživanjima lekova za HIV koji napadaju drugi enzim i sprečavaju osetljivost ćelija, a time i samu infekciju u začetku.

"Baloksavir marboksil", koji deluje na viruse gripa A kao i gripa B, nedavno je dobio zeleno setlo za stavljanje u promet u Japanu.

Roše će nastojati da se to isto dogodi u SAD i u Evropi. Odluka u SAD se očekuje tokom 2019.

Izvor: Mondo

   

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Teslić danas.