Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

Create an account

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Name *
Username *
Password *
Verify password *
Email *
Verify email *
Captcha *
 

Evo zašto treba da spavate goli

Ne samo da ćete bolje spavati ako u krevet legnete goli, već je to dobro i za kožu, seksualno zdravlje, nivo stresa i mnoge druge stvari.

S obzirom na to da su topli dani i noći tek pred nama, ideja o spavanju bez pidžame čini se mnogo prihvatljivijom. Ali, pre nego što legnete goli u krevet, pročitajte zašto je to dobro.

Brže ćete zaspati

Idealna temperatura za spavanje je između 15,5 i 19,5 stepeni Celzijusa, tvrde stručnjaci. Ako je spavaća soba hladnija, brže ćete zaspati i veće su šanse da se nećete buditi tokom noći.

Jedan od načina da se rashladite? Skinite se.

"Spavanje u hladnijim prostorijama učvršćuje san", kaže dr Vilijam Vinter. "Osim toga, kada nosimo pidžamu, teže nam je da se rashladimo ako nam tokom noći postane vruće. Kada ste goli, jednostavnije je - samo pomerite prekrivač".

Sprečava gljivične infekcije

Jeste li ikada čuli da bi trebalo da "provetrite" genitalije tokom noći (pored toga što ih perete, naravno)? Jedan od načina da to uradite je da spavate goli.

"Gljivične infekcije se razvijaju u vlažnom okruženju", kaže dr Vinter, pa ima logike da će što manje odeće na telu, u ovom slučaju, pidžama, spečiti da "tamo dole" bude previše vlažno i da se razviju gljivice.

"Korisno je da genitalije budu izložene vazduhu, posebno u slučajevima gljivičnih infekcija", objašnjava dr Vilijam.

Profesorka ginekologije i reporduktivnih nauka na Jejl univerzitetu, dr Meri Džejn Minkin saglasna je da je dobro da spavate goli - a to posebno savetuje ženama koje su sklone gljivičnim infekcijama.

"Imam pacijentkinje koje pate od hroničnih gljivičnih infekcija, pa im uvek savetujem da probaju da spavaju gole", kaže ona.

Ublažava anksioznost

Da budemo precizniji, ako spavate goli sa nekim u krevetu, to ublažava anksioznost jer se prilikom partnerovih dodira oslobađa hormon oksitocin, koji čini da se osećate smireno i sigurno.

"Bilo kakva vrsta dodira i/ili masaže je okidač za proizvodnju oksitocina", kaže dr Helen Fišer, biološki antropolog. "Zato, dodirivanje kože o kožu dok spavate sa partnerom podstiče proizvodnju ovog hormona, a snižava nivo hormona stresa, kortizola".

Utiče na plodnost muškaraca

Ukoliko pokušavate da dobijete bebu, možda bi bilo dobro da predložite partneru da spava nag. Kvalitet sperme je navodno bolji kod muškaraca koji ne nose ništa na sebi dok spavaju. To ima veze sa tim što je telesna temperatura niža kada ih ne greje pidžama, a istraživanja su inače pokazala da toplota loše utiče na kvalitet spermatozoida.

"Da, to je čest faktor kod problema sa plodnošću muškaraca. Pomoći će da ne grejete testise", kaže dr Vinter.

Osećate se seksepilnije

To nije nešto što su naučnici utvrdili, ali mnoge žene koje spavaju nage kaže da im je to pomoglo da se osećaju senzualnije, seksepilnije, da zavole svoje telo. Uostalom, dodir kože o kožu dok spavate goli sa partnerom može da doprinese osećaju bliskosti.

A da ne kažemo da je plus i to što je "akcija" mnogo jednostavnija ako ne morate sa sebe da skidate slojeve odeće...

Izvor: Mondo

   

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Teslić danas.


    Magazin Najčitanije