Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

Create an account

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Name *
Username *
Password *
Verify password *
Email *
Verify email *
Captcha *
 

Pijete li previše kafe?

Kofein svakako ima neke dobre efekte na telu, ali ne ako ga unosite previše.

Ako pijete previše kafe, možete da osetite neke uobičajene nuspojave, poput nepravilnog rada srce, nesanice ili vrtoglavice.

Koliko kofeina dnevno je OK

Smatra se da kofein ima dobre efekte, ukolko se unosi umereno, odnosno ne više od 300 do 400 miligrama dnevno.

Da biste imali predstavu koliko je to, imajte na umu da se u šoljici espresa nalazi oko 70 miligrama kofeina, šolja instant kafe oko 100 miligrama kofeina, a domaća kafa koja se u Srbiji najviše i pije, u šoljici ima i do 160 miligrama kofeina, u zavisnosti od veličine šolje.

Dakle, ako ne pijete više od tri šolje domaće kafe, verovatno nećete osetiti ove pomenute nuspojave.

Znaci da pijete previše kafe

Vremenom ogranizam može da razvije toleranciju na kofein, pa neprimetno povećavate količinu kafe koju dnevno unosite. Zbog preteranog unosa kofeina može da se javi glavobolja, dehidratacija i osećaj letargije.

Ako mislite da preterano unosite kofein, pokušajte da postepeno smanjite količinu. Za početak, počnite tako što ćete umesto jedne kafe popiti neki biljni čaj.

Kako kofein utiče na telo

Kofein stimuliše cirkulaciju pojedinih hemikalija u telu, uključujući kortizol i adrenalin.

Ukoliko se unosi u malim dozama, kofein može da pomogne da se osećate svežije, fokusirano. U velikim dozama, može da dovede do problema sa spavanjem i osećaja anksioznosti.

Efekti kofeina obično se osećaju kratko nakon ispijanja šoljice kafe - do dva sata nakon toga, efekti uključuju ubrzan rad srca, veću mentalnu budnost i veću energiju.

Osim toga, kofein dehidrira jer ima diuretička svojstva (povećava proizvodnju urina), pa bi bilo dobro da pijete i vodu uz kafu. Smatra se da kofein ima diuretičko dejstvo jer povećava protok krvi kroz bubrege.

Izvor: Mondo

   

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Teslić danas.


    Magazin Najčitanije