Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

Create an account

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Name *
Username *
Password *
Verify password *
Email *
Verify email *
Captcha *
 

Najzdravije jesenje voće i povrće (RECEPTI)

Iskorisite sve prednosti jeseni. Evo nutritivnih i kalorijskih vrednosti sezonskog voća i povrća, da znate šta, zašto i koliko treba da jedete.

Jesenje voće i povrće izgleda divno, u raskošnim bojama je, lepo se "slika" za Instagram (verovatno ni vi ne možete da odolite…) ali je i zdravo i hranljivo. Donosimo vam nutritivne i kalorijske vrednosti, da možete obroke da isplanirate unapred.

Jabuke

Ovo voće je praktično simbol jeseni. Bogato je antioskidantima, naročito vitaminom C, koji nam osnažuje imunitet, tako da se lakše izborimo sa virusima koji će uskoro početi da haraju, a snižava i rizik od raka.

Uz to, jabuke imaju i visok nivo prebiotika pektina, koji hrani dobre bakterije u našim crevima, i snižava holesterol.

Jedna jabuka srednje veličine ima oko: 95 kalorija, 0,3 grama masti, 25 grama ugljenih hidrata, 19 grama šećera, 2 miligrama natrijuma, 4 grama vlakana i 0,5 grama proteina.

RECEPT: Pita od jabuka - savršena za hladne dane

RECEPT: Bečka štrudla s jabukama

Bundeva

Odličan je izvor vitamina A koji povoljno utiče na vid i zdravlje oka. Puna je fitosterola, koji snižava loš holesterol, i beta-karotena koji organizam štiti od štetnog uticaja slobodnih radikala.

Jedna porcija (šolja kuvane) bundeve ima: 49 kalorija, 0,2 grama masti, 12 grama ugljenih hidrata, 5 grama šećera, 2 miligrama natrijuma, 3 grama vlakana, 2 grama proteina, piše Women's Health.

RECEPT: Čokoladni kolač sa bundevom

RECEPT: Bundevara

Prokelj

Ako ste mrzeli prokelj u detinjstvu i niste ga probali otkako ste sami počeli da odlučujete šta ćete jesti, dajte još jednu šansu ovom povrću.

Prokelj je odličan izvor gvožđa koje nam je neophodno za stvaranje ćelija crvene krvne loze, kao i vitamina K, koji je važan za zdrave kosti. Osim toga, sadrži i visok nivo vitamina C koji će vam pomoći da preživite sezonu virusa bez ozbiljnijih "posledica".

Jedna porcija (šolja sirovog) prokelja ima: 38 kalorija, 0,3 grama masti, 8 grama ugljenih hidrata, 2 grama šećera, 22 miligrama natrijuma, 3 grama vlakana i 3 grama proteina.

RECEPT: Kako da spremite prokelj, a da bude jestiv

Smokve

Smokve su odličan izvor zdravih vlakana koja mogu da pomognu u snižavanju povišenog nivoa holesterola, dobra su za varenje i čine da se duže osećate sitim. Osim toga, ovo ukusno jesenje voće bogato je kalijumom, koji održava krvni pritisak u zdravim granicama.

Jedna veća smokva ima oko 47 kalorija, 0,2 grama masti, 12 grama ugljenih hidrata, 10 grama šećera, 1 miligram natrijuma, 2 grama vlakana, 0,5 grama proteina.

RECEPT: Smokve u crnom vinu

Karfiol

Karfiol je odličan izvor vitamina C i K, koji telu pomažu da se izbori sa zapaljenskim procesima. Osim toga, bogat je folatima, koji su naročito važni ako planirate trudnoću ili ste u drugom stanju, jer su dobra prevencija defekata neuralne tube.

Jedna porcija (šolja) karfiola ima: 27 kalorija, 0,3 grama masti, 5 grama ugljenih hidrata, 2 grama šećera, 32 miligrama natrijuma, 2 grama vlakana, 2 grama proteina.

RECEPT: Pasta sa karfiolom

RECEPT: Musaka od karfiola

Cvekla

Ovo jesenje korenasto povrće sadrži fitonutrijent betalain, koji ima antioskidanta i antiimflamatorna svojstva. Cvekla je bogata i folatima, kalijumom i managanom, koji je važan za apsorpciju kalcijuma i za zgrušavanje krvi.

Jedna porcija (pola šolje kuvane cvekle u kriškama) sadrži: 37 kalorija, 0 grama masti, 8 grama ugljenih hidrata, 7 grama šećera, 65 miligrama natrijuma, 2 grama vlakana, 1 gram proteina.

RECEPT: Šejk sa cveklom za čišćenje organizma

Kruške

Ukusne i zdrave, kruške su "kraljice jeseni". Ovo voće je odličan izvor vlakana i antioksidanata, pre svega vitamina C, dobar su izvor bakra (koji može da pomogne u prevenciji određenih tipova kancera) i bora, nutrijenta koji telu pomaže da zadrži kalcijum.

Jedna kruška srednje veličine ima oko: 100 kalorija, 0 grama masti, 27 grama ugljenih hidrata, 17 grama šećera, 2 miligrama natrijuma, 6 grama vlakana, 1 gram proteina.

RECEPT: Kruške u vinu

RECEPT: Torta od krušaka

Nar

Ovo sočno voće, raskošno kao kutijica sa nakitom je i vrlo zdravo. Bogato je antioksidantima koji štite od mnogih bolesti, vlaknima i kalijumom, koji je dragocen za kardiovaskularno zdravlje.

Jedna porcija (pola šolje) nara sadrži oko: 72 kalorije, 1 gram masti, 16 grama ugljenih hidrata, 12 grama šećera, 3 miligrama natrijuma, 4 grama vlakana i 1 gram proteina.

Kako da brzo očistite nar (VIDEO)

Grožđe

Grožđe je bogato polifenolima i vitaminom K koji je važan za zdrave kosti.

Jedna porcija (jedna šolja) grožđa sadrži oko: 104 kalorije, 0,2 grama masti, 27 grama šećera, 3 miligrama natrijuma, 1 gram vlakana, jedan gram proteina.

RECEPT: Slatko od grožđa

Izvor: Mondo

   

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Teslić danas.


    Magazin Najčitanije