Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

Create an account

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Name *
Username *
Password *
Verify password *
Email *
Verify email *
Captcha *
 

Ako volite žvake, ovo će vas zanimati

Verovatno niste mogli ni da pretpostavite da žvakanje žvakaće gume može da ima neke "nuspojave"...

Verovatno ste već čuli ponešto o tome, ali, da li žvakanje žvake zaista uzrokuje pojavu bora?

Da, konstantno žvakakanje žvakaće gume može da uzrokuje pojavu bora i finih linija na koži.

"Ponavljanje facijalnih ekspresija poput smejanja ili mrštenja vremenom ostavlja trag na koži, a preterano žvakanje žvakaće gume takođe može da utiče na pojavu tih finih linija – posebno u predelu iznad gornje usne i to može da doprinese pojavi bora", kaže dermatolog Imogen Beksfild.

Ipak, ključna reč u svemu tome je "preterano". Žvakanje jedne žvake dnevno neće dugoročno da utiče na teksturu i izgled kože. Ali, ako to stalno i preterano radite, onda može da ima nekog uticaja.

Dermatolog Meri Lupo iznela je još jednu zanimljiviu činjenicu. Naime, ona je objasnila da žvakanje žvakaće gume (opet, reč je o preteranom žvakanju) može da promeni oblik vašeg lica.

"Uvećanje mišića koji se nalaze sa strane vilice, a koji kontrolišu žvakanje, a to je takođe jedna od nuspojava žvakanja žvake, može da rezultira izrazito četvrtastom vilicom".

Naravno, nema ništa loše u četvrtastoj vilici, ali je zanimljivo znati da žvakanje žvakaće gume može bukvalno da promeni oblik vašeg lica, što možda ne želite.

Kad već govorimo o zanimljivostima koji se tiču žvake, nije sve tako loše. Ranija istraživanja su pokazala da žvaka pomaže da bolje pamtimo, da budemo budniji, da lakše donosimo odluke. Neki veruju da je razlog za to što se žvakanjem žvake povećava dotok krvi do mozga, iako to nije zvanično navedeno kao objašnjenje.

Mada, nekoliko studija je dokazalo tu teoriju. Jedna, sprovedena 2002. godine je pokazala da žvakanje žvake poboljšava kratkoročno pamćenje za 24 odsto i 36 odsto dugoročno pamćenje. Postoje i neki dokazi da žvakanje žvakaće gume može da pomogne u snižavanju stresa.

Uprkos ovim navedenim dobrim stranama, stručnjaci ističu da ne bi trebalo preterivati u žvakanju žvake jer može da dovede do poremećaja viličnog zgloba. To se ne klasifikuje kao neki ozbiljan problem, ali može da bude uzrok bola u vilici, pa može da vam pravi probleme prilikom jela i spavanja.

A ako inače često patite od glavobolja, moguće je da ćete biti još skloniji migrenama i tenzionim glavoboljama ako stalno žvaćete žvaku, pokazala je studija iz 2015. godine.

Naravno, ako ne preterujete, tj. ne žvaćete žvaku baš neprestano, nastavite da uživate u tome i ne brinite.

Izvor: Mondo

   

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Teslić danas.