Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

Create an account

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Name *
Username *
Password *
Verify password *
Email *
Verify email *
Captcha *
 

Zlatna pravila za bele zube

Ako želite blistav osmeh, pridržavajte se ovih pravila.

Ne samo što vam zubi pomažu da žvaćete i govorite, već mogu znatno da utiču i na to kakav utisak ostavljate na druge. Evo nekoliko zlatnih pravila koja će vam pomoći da imate zdrave i bele zube.

Pazite šta jedete

Ako pušite, pijete kafu ili čaj, kao i crno vino, očekujte da se to vidi i na vašim zubima. Takođe, gazirani i zaslađeni napici nikako nisu dobri za zube. Stručnjaci kažu – ako je nešto tamne boje, verovatno će ostaviti fleke i na zubima.

Činjenica je da ne možete ni da izbegnete baš sve namirnice i napitke koji boje zube, ali ono što možete da uradite je da nakon konzumacije operete zube. I jedite jabuke, one čiste zube.

Redovno menjajte četkicu

Četkicu ili glavu električne četkice za zube menjajte na dva do tri meseca. Ako to ne radite, samo ćete raznositi bakterije po ustima.

Stomatolog dr Herold Kac kaže da je najbolje da zube perete držeći četkicu pod uglom od oko 45 stepeni, nežnim, kružnim pokretima, umesto napred-nazad. Držite četkicu kao olovku, dakle, ne pritiskajte jako jer ćete tako oštetiti zubnu gleđ.

Očistite jezik

Svakog jutra očistite jezik kako biste osvežili dah. Inače, nagomilavanje bakterija na jeziku je jedan od najčešćih uzroka neprijatnog daha, zbog čega je važno da svakodnevno čistite i jezik, a ne samo da perete zube.

Jedite hranu koja čisti

Hrana koja je čvrsta ili krckava pomaže da očistite zube dok jedete. Već smo pomenuli jabuke, ali i sveža šargarepa, celer, kao i kokice, mogu da pomognu. Za najbolje rezultate, ove namirnice koje čiste zube jedite poslednje, tj. nakon obroka ako znate da nećete moći da operete zube nakon jela.

Perite nedeljno zube sodom bikarbonom

Soda bikarbona će ukloniti fleke i izbeleće zube, ali nemojte da je koristite za pranje zuba više od jednom nedeljno. Nanesite je malo na četkicu i istrljajte.

Tečnost za ispiranje usta

Ako koristite tečnost za ispiranje usta, gledajte da to bude neka koja ne sadrži alkohol. One koje imaju alkohol isušuju usta, koja tako postaju podložnija bakterijama.

Čistite zube koncem – žmureći

Ako naučite da čistite zube koncem bez gledanja u ogledalo, moći ćete to da uradite i u kolima, recimo. Zato nije loše da ih imate nekoliko, kako biste jedan konac uvek mogli da imate pri ruci – u tašni, pored kreveta...

Perite zube ujutru i uveče

Zube možete da perete i češće, ali je najvažnije da ih operete ujutru i uveče, kaže stomatolog dr Ketlin Vilson. Razlog za to je što se pljuvačka osuši tokom noći, pa se nakupe bakterije, te je važno da ujutru operete zube. A kada je reč o pranju zuba pred spavanje, važno je da pranjem zuba uklonite bilo kakve ostatke hrane koji štete zubima, i koji će u suprotnom cele noći "delovati" na zube.

Prikrijte bojom

Dame, pametno izaberite karmin – ruž u boji korala ili svetlo crveni karmin učiniće da zubi izgledaju belji, dok dok svetle nijanse karmina ističu žutilo zuba.

Izvor: Mondo
   

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Teslić danas.


    Magazin Najčitanije